Oturduğunuz Bina Güvenli Mi? İnternetten Öğrenebilirsiniz

Oturduğunuz Bina Güvenli Mi? İnternetten Öğrenebilirsiniz

Çipli beton olarak bilinen e-beton uygulaması ile oturduğunuz veya satın almayı düşündüğünüz evin depreme karşı güvenli olup olmadığını sorgulayabilirsiniz.

A+A-

Kamuoyunda çipli beton olarak bilinen e-beton sistemi Türkiye genelinde uygulanmaya başlandı. EBİS ile Yapı Denetim mevzuatına göre şantiyelerde alınan beton numunelerinin içerisine RFID çip konularak betonun uygunluğu dijital olarak izleniyor. Yeni sistem ile binaların sağlam olup olmadığını sorgulanabiliyor. 

Sistem nasıl ilerliyor?

Yeni sistem ile inşaatlarda beton dökülmeden bir gün önce yapı denetim kuruluşu, ilgili laboratuvara haber verecek. Beton numunesi, yapı denetim mühendisinin gözetiminde alınarak içine ASELSAN’ın ürettiği beton etiketi (radyo frekansı ile kimlik tanımlama (RFID) teknolojisini kullanan etiket) yerleştirilecek.

Laboratuvar personeli, yapıya ve betona ilişkin bilgileri, Elektronik Beton İzleme Sistemine (EBİS) girecek. Numuneler şantiyeden, elektronik okutma işlemi yapılarak çıkarılacak yine laboratuvara okutularak alınacak. Numuneler, standartlara uygun zaman içinde laboratuvarda bulunan beton kırım cihazında denenecek. 

Parsel numarasıyla sorgu

Vatandaş, parsel numarası ile oturduğu ya da satın almayı düşündüğü evin beton kalitesiyle ilgili tüm bilgilere ulaşabilecek. Ayrıca, binanın geçmişte kaç kez denetlendiği ve inşaat fotoğrafları da sistem üzerinden görülebilecek. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.