Oturduğu Ev Satılan Kiracının Hakları Nelerdir?

Oturduğu Ev Satılan Kiracının Hakları Nelerdir?

Konut kiralamalarında yapılan sözleşme içerikleri, Türk Borçlar Kanunu’na göre belirleniyor. Peki oturduğu ev satılan kiracının hakları nelerdir? Ev sahibi kiracıyı çıkartabilir mi?

A+A-

Gayrimenkul kiralamalarında mal sahibi taşınmazını satışa çıkarabiliyor. Kimi kiracılar oturdukları evi satın alma fırsatını kullanırken, kimileri ise yeni ev sahibinin kim olacağını ve kendisini tahliye edip etmeyeceğini merak ediyor. 

Kiracının ve mal sahiplerinin hak ve sorumlulukları Borçlar Kanunu kapsamında düzenleniyor. Kanunen sözleşmenin kurulmasından sonra kiralanan herhangi bir sebeple satılırsa, yeni malik kira sözleşmesinin tarafı olur. Peki, oturduğu ev satılan kiracının hakları 2022 nelerdir?

OTURDUĞU EV SATILAN KİRACININ HAKLARI 2022 

Kiradaki evin satılması halinde kira sözleşmesinin devamı yeni malikin gereksinimine bağlı oluyor. Eğer yeni malik yatırım amaçlı almışsa ve bu evde oturmak istemiyorsa kira sözleşmesi devam eder.

Ancak yeni malik dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.

KANUN MADDESİ NE DİYOR?

Yeni malikin gereksinimi 

MADDE 351- 

Kiralananı sonradan edinen kişi, onu kendisi, eşi, altsoyu, üstsoyu veya kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişiler için konut veya işyeri gereksinimi sebebiyle kullanma zorunluluğu varsa, edinme tarihinden başlayarak bir ay içinde durumu kiracıya yazılı olarak bildirmek koşuluyla, kira sözleşmesini altı ay sonra açacağı bir davayla sona erdirebilir. 

Kiralananı sonradan edinen kişi, dilerse gereksinim sebebiyle sözleşmeyi sona erdirme hakkını, sözleşme süresinin bitiminden başlayarak bir ay içinde açacağı dava yoluyla da kullanabilir.

KİRACILARIN DİĞER HAKLARI NELERDİR?

Mal sahibi sözleşme süresi dolmadan kiracıyı evden çıkaramıyor. Ayrıca kontrat süresi bitimine 1 ay kala ev sahibi, kiracısına ihtarname çekmediği sürece, söz konusu kontrat kendiliğinden yenilenir ve süresiz kontrat niteliğine sahip olur.

Kiracı, mal sahibinden ev ya da işyerindeki ayıpların giderilmesini veya kira bedelinden ayıpla orantılı bir indirim yapılmasını ya da zararının giderilmesini isteyebilir.

Kiracı, kiraladığı evden yeteri kadar yararlanamadığı takdirde, evin sorunları olması halinde, kontrat süresinin dolmasını beklemeden haklı gerekçesini bildirerek evi boşaltabiliyor.

Kiracı, evden çıkarken söz konusu konuta zarar vermediği, evi aldığı gibi bıraktığı sürece depozitosunu alma hakkına sahiptir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.