Otopark İnşaatçıların Değil Otomotivcilerin Sorunu

Otopark İnşaatçıların Değil Otomotivcilerin Sorunu

Konut yapıldığı için değil araç satıldığı için otopark sorunu oluştuğunu belirten inşaat mühendisi Levent Bendeş, “Otopark sorunu inşaatçıların değil otomotivcilerin sorunu. Araç alınırken otopark yeri ruhsata işlenmeli” dedi.

A+A-

Otopark sorunu ile ilgili görüşlerini aktaran İzmir Ticaret Odası İmar, Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Komisyonu başkanı Levent Bendeş, “Ben geçmişten beri hep şunu söylüyorum. Otopark sorunu inşaatçıların değil otomotiv sektörünün sorunu. Ben 100 daire yaptım, oraya taşınanların araçları yok. O zaman otopark sorunu da yok. Benim evim yok ama bir araç satın aldım, o zaman otopark sorunu var. Sadece konutlarda otopark yapılarak çözülecek bir konu değil. Bölgesel otoparklar yapılmalı. 10 evi olup sadece 1 aracı olan insanlar var. Ya da bir evi olup 4-5 araç sahibi olan aileler var. Otopark sorunu farklı bir yaklaşımla çözülmeli. Bir araç aldığınızda bu aracı nereye park edeceğinizi biliyor olmalısınız. O araç satın alınmadan önce aracın konulacağı otoparkın ruhsata bağlanması gerekiyor. Bu model japonya’da çok başarılı bir şekilde uygulanıyor” dedi.

OTOPARK ORTAK ALANDAN ÇIKIP MÜLKİYETE DÖNÜŞMELİ

Otopark yerleri artık ortak alandan çıkıp mülkiyete dönüşmesi gerektiğini savunan Bendeş, “Otoparkı olan bir projeden ev alan biri ‘ben toplu taşıma veya taksi kullanıyorum, araç kullanmıyorum. Neden otopark parası ödeyeyim’ diyebilir. Bu yüzden daireler otoparksız olarak satılmalı, otoparklar da mülkiyetiyle beraber araç sahiplerine satılmalı. Bu şekilde hem daire fiyatları ucuzlar hem de mülkiyet haline dönüştüğü için otopark olarak kullanılan yerler yapı kullanma belgesi alındıktan sonra amaçlarla kullanılmaz” ifadelerini kullandı.

ŞARTLARI SAĞLAYANLAR 31 ARALI 2021’E KADAR ESKİ YÖNETMELİKTEN FAYDALANABİLECEK

Son çıkan otopark yönetmeliği ile beraber 3 tane otopark yönetmeliğimiz olduğunu belirten Bendeş yönetmelikleri şu şekilde sıraladı, “Eskiden beri kullandığımız yaşlı yönetmelik, sürekli ertelenen orta yaş yönetmelik ve yeni yürürlüğe giren yönetmelik. 31 Mart 2021 tarihinde bu yönetmelikler kalkacak ve tek bir yönetmeliğe sahip olacağız. Şartlar sağlandığı taktirde 31 Aralık 2021 tarihine kadar da eski yönetmelikten faydalanılabilecek.  Bu şartlar noterden onaylanmış sözleşme olması ve 25 Mart 2021 tarihinden önce ruhsat başvurusunda bulunulmasıdır.”

KÜÇÜK VE BİTİŞİK NİZAM PARSELLERDE SIKINTILAR YAŞANACAK

Bendeş son olarak şunları ifade etti, “Otopark Yönetmeliği’nin bu haliyle sorunlarımızı gidereceğini düşünmüyorum. Otopark sorunu araçların sorunudur dedim. Diyelim ki bunu bir an önce konutlar üzerinden çözmeye başladınız. Gelir grubu düşük olan mahallelerde belki de hiç araç alamayacak olan insanlar da yönetmelik gereği otopark yeri ayırmak zorunda. Küçük ve bitişik nizam imar parsellerinde otopark yönetmeliği çok ciddi sıkıntılara neden olacaktır. Otopark Yönetmeliği’nin yeni imar adalarında uygulanmaya başlanması daha doğru olacaktı. 6306 sayılı kanun kapsamında yenilenen binalarda da otopark yönetmeliğinden dolayı sıkıntılar yaşanacaktır.”

  

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum