Müteahhit - Yapı Denetim Firması Pazarlıkları Bitecek

Müteahhit - Yapı Denetim Firması Pazarlıkları Bitecek

Çevre Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki düzenlenecek yeni yasayla birlikte özel yetki verilşen yapı denetim firmalarının Çevre Şehircilik il müdürlüğünün

A+A-

Yapı denetim firmalarının özünde doğru bir çalışma olduğunu, yapıların standartlara, depremselliğe uygun olmadığını incelediğini belirten Bakan Özhaseki, "Arsa sahiplerinin binayı yapan müteahhide karşı gidip, anlaşıp o binanın kontrolünü istemeleri doğal bir şey. Fakat uygulamada, pratikte arsa sahipleri bu parayı vermek istemedikleri için müteahhide 'Yapı denetim firmasının masraflarını da sen karşılayacaksın.' diyorlar. Müteahhit gidiyor kendisini denetleyecek bir firmayla pazarlık ediyor. Şimdi o firmanın o müteahhidi nasıl denetleyeceğini siz düşünün. Bu bütün yapılarda böyle olduğu manasına gelmiyor ama uygulamadaki bir aksaklık ve bir istismar... Bunu tespit ettiğimiz için şimdi yeni bir çalışma yaptık, bu sene içerisinde yasayı değiştireceğiz. Bundan sonra bizim özel yetki verdiğimiz yapı denetim firmaları sırayla kim geliyorsa, karşısına kim çıkıyorsa belli bir standart ücret üzerinden bizim Çevre ve Şehircilik il müdürlükleri nezdinde takiple binaları kontrol edecekler. Müteahhit-yapı denetim firması pazarlıkları da bitmiş olacak." 

151 MİLYON LİRA CEZA

2017 yılının 11 ayında gerçekleştirilen 45 bin 945 çevre denetimi yapıldığını kaydeden Özhaseki, “3 bin 107 tesise 151 milyon 325 bin 574 lira idari yaptırım cezası uygulandı. 286 tesisin faaliyeti durduruldu” diye konuştu. 52 farklı ilde 209 adet riskli alanda çalışmalarımı sürdürdüklerini ifade eden Özhaseki, “Dönüşüm kapsamına aldığımız bağımsız birim sayısı 639 bin adet. Ülke genelinde 524 bin adet konutu yeniliyoruz. 28 ilde 121 adet kentsel dönüşüm ve gelişim proje alanı, 6 ilde 9 adet yenileme alanı ilan edildi. Kentsel dönüşüm projeleri kapsamında kira yardımı, proje ve faiz desteği olarak 5 milyar 155 milyon lira kaynak kullanıldı” açıklaması yaptı.

YENİ PLANLAMALARDA 5 KATI GEÇEMEYECEK

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yüksek binalar konusundaki şikayetlerini hatırlatan Bakan Özhaseki, bu konuda daha önceden alınmış imar kararlarına kazanılmış haklar olduğu gerekçesiyle müdahale edilemediğini bildirdi. Ancak yeni yapılan imar planlarında 5 kattan fazlasına izin verilmeyeceğini ifade eden Mehmet Özhaseki, bir soru üzerine, birden fazla kurumda imar yetkisi bulunmasına karşı olduğunu anlattı. İmar yetkisinin belediyede, bunun denetim yetkisinin de Çevre ve Şehircilik Bakanlığında olduğunu dile getiren Özhaseki, planların tek elden yapılması konusunda mücadele vereceğini belirtti. Artık komşu parsele göre, parsel bazlı yoğunluk artışı olmayacağına değinen Mehmet Özhaseki, bunun adalet duygusunu da zedelediğini dile getirdi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.