Mobilya Sektörü 2 Milyar Dolar Dış Ticaret Fazlası Verdi

Mobilya Sektörü 2 Milyar Dolar Dış Ticaret Fazlası Verdi

Türkiye mobilya sektörü dünya sıralamasında 22. sıradan 12. sıraya yükseldi. Sektör 2 milyar dolarlık dış ticaret fazlası verdi.

A+A-

Türkiye'de ihracatın lokomotiflerinden olan mobilya sektörü Yeşilköy'de buluştu. 6-11 Kasım tarihleri arasında CNR EXPO Yeşilköy'de düzenlenen ve 85 ülkeden 90 bine yakın alıcıyı ağırlayan İstanbul Mobilya Fuarı'nda 6 gün boyunca 1 milyar dolarlık iş hacmi hedefleniyor. Fuarın yaratacağı etki ile sektörün yılsonu ihracat hedefi ise 3 milyar dolar olarak belirlendi.

Sektörün her yıl üretim ve ihracat hacmini artırmak için çalışan ihracatçı birlikleri arasında önemli bir yere sahip İstanbul Mobilya, Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği’nin başkanı Ahmet Güleç, Furniture İstanbul Fuarı’nın açılışında katılımcılara seslendi.

 

“Sürdürülebilir büyüme hedefiyle ihracata odaklandık”

Sektörün son 16 yılda ihracat odaklı büyüme strateji benimsediğini belirten Güleç, sektörün aynı zamanda imalat, kalite ve tasarıma odaklandığını söyledi. Güleç, bu çalışmalar neticesinde dünya sıralamasında 22.sıradan 12. sıraya yükselen sektörün 2023 yılında 10 milyar dolarlık ihracat hedefiyle dünyanın en büyük ilk 5 mobilya ihracatçısı konumuna gelmek için çalıştığını aktardı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın son 15 yılda izlediği dış politika stratejisinin de sektörün ihracatında olumlu sonuçlar doğurduğun altını çizen Güleç, “Sayın Cumhurbaşkanımız ile yurt dışı gezilerine katılma şansı yakalayan sektör temsilcileri, hedef pazarlarımızda önemli iş görüşmeleri gerçekleştiriyor. Ticaret Bakanlığının yapmış olduğu çok yönlü çalışmaların da etkisiyle büyüyen sektörümüz, katma değerli ürünler geliştirmeye odaklandı. 2003 yılında 32 firma ile ihracat yapan sektörümüz bugün; 647 firma ile ihracat yapar duruma geldi. Tabanın büyümesiyle büyüyen Türkiye mobilya sektörü, ihracatının ithalatından yüksek olan nadir sektörlerden biri. Bununla gurur duyuyoruz” dedi. Bugüne kadar gerçekleştirdikleri rakamlarla Türkiye’nin ihracat hedefleri doğrultusunda milyonlarca dolarlık ihracata direkt katkı sağlamanın gurunu yaşadıklarının aktaran Güleç, “Sektörümüzün hedef pazarları olarak belirlenen ABD, Çin ve İspanya üçgeninde sistematik olarak çalışmamız gerektiğini düşünüyoruz. Sektörün ihracat ulaşması için Ar-Ge destekli tasarımlar üretmesi ve pazar odaklı çalışması gerekmektedir” dedi. Birlik olarak alım heyetleri konusunda da yoğun bir çalışma gerçekleştirdiklerini aktaran Güleç, Bahreyn, Belçika, Bosna Herkes, Etiypya, Gana, Hindistan, Libya, Malezya, Fas, Pakistan, Suudi Arabistan, İsveç ve Ukrayna’dan 80’den fazla katılımcı firmanın b2b görüşmelere imza atacağını belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.