Mega Projelerin Geliri 10 Yıllığına Satılacak!

Mega Projelerin Geliri 10 Yıllığına Satılacak!

Ekonomik büyümeye yılda yüzde 1.5 ilave katkı sağlaması beklenen Türkiye Varlık Fonu'nda hedef 300 milyar dolara ulaştı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, boğaz köprüleri ile Üçüncü Havalimanı'nın gelirlerinin fon kapsamına alınacağını belirtti.

A+A-

Ekonomik büyümeye yılda yüzde 1.5 ilave katkı sağlaması beklenen Türkiye Varlık Fonu'nda hedef 300 milyar dolara ulaştı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, boğaz köprüleri ile Üçüncü Havalimanı'nın gelirlerinin fon kapsamına alınacağını belirterek, Kanal İstanbul'unkilerin ise yurtdışında satılacağını açıkladı. Bakan Zeybekci, "Fonda hedef 300 milyar dolar. Bu dev projelerin gelirleri uluslararası piyasalarda satılacak, nakde çevrilecek. Fon yurtdışında benzer yatırımlar yaparak gelirlerini de proje pazarlama sistemi ile satacak" dedi.

VARLIKLAR NAKDE ÇEVRİLECEK

Varlık Fonu'yla ülkenin değerlendirilemeyen varlıkları ve uzun vadeli alacaklarının nakde çevrileceğini belirten Zeybekci, "Bazı fon kaynakları oraya aktarılacak. Hazine'nin elindeki kiralanmış olan tüm değerler içinden olacak. Ege ya da Antalya'daki turizm alanlarının elde ettiği gelir var. Bu geliri Varlık Fonu alacak. 20 yıllık bu gelirle uluslarası piyasalara çıkacak. Bu gelir satılık. Bir nevi bunu bugüne çevirerek nakdini almak" diye konuştu. Varlık Fonu'nun yurtdışında da projeler üstleneceğini anlatan Zeybekci, "Diyelim ki Ürdün. Altyapı yok. Ürdün'ün tüm su sisteminin işletmesini de ben alıyorum. Ücret toplanması ve bakımdan sorumluyum. Daha proje bitmeden uluslar arası piyasalarda bunu satacağım" dedi.

DEV PROJELERİN GELİRİ 10 YILLIĞINA SATILACAK

Fon kapsamında diğer yatırımlar için de benzer modelin uygulanacağını belirten Bakan Zeybekci, şöyle devam etti: "3. Havalimanı için her yıl Hazine'ye 1 milyar olmak üzere 25 yılda 25 milyar euro ödenecek. Hazine'ye diyeceğiz ki, bu gelirini devret. Bu gelir de uluslararası piyasalarda satılacak. Kanal İstanbul dehşet bir proje. Darphane gibi para basan köprü gelirlerimiz var. Bu haklar fona devredilince, ben bu geliri bugünden 10 yıllığına satacağım. Hazine'ye de bu geliri aynen ödeyeceğim. Bütün gayrimenkul ve taşınmazları tek tek kâğıda çevireceğiz."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.