Mega Projelerde İnşaat Şirketlerine Yapılacak Ödemeler Erteleniyor

Mega Projelerde İnşaat Şirketlerine Yapılacak Ödemeler Erteleniyor

Meclise sunulan Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi ile mega projelerde şirketlere yapılacak ödemeler ertelenecek.

A+A-

Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi TBMM'ye sunuldu. 

Komisyonda görüşmeleri devam eden kanun teklifi kapsamında, yap-işlet-devret modeli çerçevesindeki yatırım ve hizmet alımı işleri için ilgili kamu kurumu tarafından sözleşmeye taraf şirkete yapılacak ödemeler ertelenecek. 

EKONOMİDE TEDBİRLER

Yap-İşlet-Devret Modeli kapsamında yapılan otoyol, köprü ve havaalanları için yüklenici taraftarla ''garanti geçiş/yolcu sayısı'' üzerinden sözleşmeler yapılıyor. Bu sözleşmelere göre garanti geçiş/yolcu sayısı sağlanamadığı durumlarda yüklenici şirketlere sözleşmeye taraf kamu kurumu veya kuruluşları tarafından ödeme yapılıyor. Ekonomimizin ve vatandaşların zor durumlardan geçtiği şu dönemlerden olağanüstü durum için herkes yeni tedbirler alıyor. 

SÖZLEŞMELERDE DEĞİŞİKLİK

Kamu ihale sözleşmeleri kanunun 7 nci maddesine göre, sözleşmede zorunlu olarak bulunması gereken hususlar tahdidi olarak sayılmış olup, ilgili maddenin 2 nci fıkrasının (o) bendinde yer alan ''mücbir sebepler ve süre uzatımı verebilme şartları, sözleşme kapsamıında yaptırılacak iş artışları ile iş eksiklişi durumunda karşılıklı yükümlülükler.'' ifadesiyle sözleşmelere mücbir sebebin varlığı halinde uygulanacak şartlar eklendi. 

Kanun Teklifi maddesi
Madde 1 - 3996 Numaralı Bazı Yatırım ve Hizmetlerin Yap-İşlet-Devret Modeli Çerçevesinde Yaptırılması Hakkında Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna aşağıdaki madde eklenmiştir.

''Ek Madde 3 - Tehlikeli salgın hastalık hallerinde, bu kanun kapsamında değiştirilecek yatırım ve hizmet alım işleri için, salgın hastalık tehlikesi ortadan kalkıncaya kadar sözleşmeye taraf kamu kuruluşu tarafından görevli şirkete ödeme yapılmaz.''

Madde 3 - Bu kanun yayım tarihinde yürürlüğe girer.

Madde 4 - Bu kanunun hükümlerini Cumhurbaşkanı yürütür.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.