Mayıs Ayında Gayrimenkul Sektöründe Neler Yaşanacak?

Mayıs Ayında Gayrimenkul Sektöründe Neler Yaşanacak?

Gayrimenkul sektörü mayıs ayında önemli bir kritik viraja girmeye hazırlanıyor. Peki Mayıs ayında gayrimenkul sektörünü neler bekliyor?

A+A-

Gayrimenkul Sektöründe yaşanan birçok olumsuzluğa rağmen oluşan hareketli ortam sektör içinde memnuniyetle karşılanıyor. 2022 yılının geride kalan döneminde vatandaşları zorlayan etmenler kısmen gayrimenkul sektörüne yansısa da önümüzdeki aylarda bu etkilerin sektör üzerinde ki baskısının azalması bekleniyor.  Mayıs 2022 dönemi ise Emlak Sektörü için kritik bir viraj oluşturacak konumda gösteriliyor. 

MAYIS AYINDA GAYRİMENKUL SEKTÖRÜNDE NELER YAŞANACAK?

Mayıs 2022 döneminde emlak sektörünün takibinde olacak en önemli gelişme ay başında açıklanacak olan FED faiz kararı. Dolar kuru üzerinden sektörü doğrudan etkileyebilecek olan karara ilişkin ilk açıklama ise Nisan ayının son 10 günlük döneminde FED Başkanı Jerome Powell'dan geldi. Powell'ın merakla beklenen konuşması ayın tamamlanmasına kısa bir süre kala gerçekleşti. 

Sürpriz kararların alınabileceği ifade edilen konuşma öncesinde, FED'in çok ciddi bir faiz artırımına gidebileceği yorumları yapılmıştı. Beklentilerin üzerinde çıkabilecek bir kararın ise Dolar TL'de dolayısıyla inşaat maliyetlerinde ek külfet anlamına gelebileceği değerlendirmeleri mevcuttu. 

Tüm bu beklentiler ise Jerome Powell'ın konuşması ile bir nebze olsun dağıldı. Piyasalarda oluşan beklenti kapsamında FED Başkanı 50 baz puanlık bir artış üzerinde durdu. 

Gayrimenkul sektörünün ikinci temel gündem maddesi ise hammadde maliyet artışları, tedarik ve lojistik alanında yaşanan sorunlar ile bu sorunların derinleşmesine neden olan Rusya Ukrayna Savaşı. Mayıs ayı başında ve içerisinde Rusya Ukrayna Savaşının gelişmeleri sektör içinden yakından takip edilecek. 

Emlak Sektörü ayrıca 2022 yaz döneminde çıkabilecek yeni teşvik programlarına ilişkin ilk açıklamaları Mayıs ayında takip edecek. Hem üreticiler adına hemde vatandaşlar adına gelebilecek çift yönlü teşvikler sektörün birden şahlanması ve konut alanında yaşanan sıkıntıların giderilmesi anlamı taşıyacak. Yaz dönemi için çıkması muhtemel bu teşviklerin ilk açıklamasının ise Mayıs ayında gelmesi beklenecek. 

Tüm dünyada yaşanan maliyet ve enflasyon sorunlarının çözümleri için adımlar atılması ve normalleşme sürecinin kademeli olarak başlaması gayrimenkul sektöründe rahatlamaya neden olacak. Zira dolar kuru, savaş ortamı, enflasyon, tedarik lojistik hammadde sorunları ile çok yükselen maliyetlerin yaz döneminde geriye çekilmesi tahminler arasında. Beklentiler gerçekleşirse sektörün canlılığı yeniden kazanması beklenecek. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.