Kredi Faizleri Düşünce Ev Fiyatları Fırladı!

Kredi Faizleri Düşünce Ev Fiyatları Fırladı!

Yüksek kiralardan kurtulmak için düşük faizli kredilerden yararlanıp konut sahibi olmak isteyenler bankalara yöneldi. Konut sektöründeki son durum ne sektör zamlardan nasıl etkilendi?

A+A-

Ekonomist Zafer Özcivan, Dünya Gazetesi'ndeki köşesinde konut sektöründeki son durumu ve sektörün zamlardan nasıl etkilendiğini kaleme aldı. İşte Zafer Özcivan'ın 'Döviz kurları ve piyasalar' başlıklı yazısı.

Ekonomist Zafer Özcivan, Dünya Gazetesi'nde kaleme aldığı yazısına "“Üretmeden tüketen milletler, önce haysiyetlerini, sonra da hürriyetlerini kaybederler”. Günümüze uygun ne kadar değerli bir söz, bir ülkenin kalkınması, ekonomik refaha kavuşması ancak üretimin arttırılması ile mümkündür. Üretmeden kazanmak hem kişiye hem de ülkeye hiçbir zaman yarar getirmez. Ülkemizde paranın bol olduğu 2010 lu yıllarda inşaat sektörüne ağırlık verdik ve özellikle İstanbul’da gerekli veya gereksiz olmasına bakılmaksızın her yere siteler yaptık" ifadelerini kullanarak başladı. 

Zafer Özcivan, "İnşaat sektörü tüm sektörlerin lokomotifi konumunda olduğu bir gerçek, mikro düşündüğümüz zaman bu doğru kabul edilebilir. Ancak makro düşündüğümüzde yani genel ekonomi şeklinde konuya baktığımızda ise durum farklıdır. Çünkü Atatürk’ün söylediği gibi kaynakları üretim kanallarına aktarsaydık, ülkemizde iş olanakları daha fazla olacak, ihracatımız daha da yükselecek, yabancı yatırımcıların ülkemize gelmesi kolaylaşacak, devletin vergi gelirleri artacak ve döviz rezervimiz kendiliğinden oluşacaktı" açıklamasında bulundu. 

Özcivan yazısının devamında konut sektöründeki son duruma ilişkin şunları söyledi: 

"Bugüne baktığımızda İstanbul’da en az bir milyon konutun boş olduğu söylemlerini duyuyoruz. Yapılan faiz indirimlerinin de konut kredilerine yansıtıldığı ve müteahhitlerin işlerine yardımcı olacağı şeklinde yorumlar yapılıyor. Ancak düşük faizle ev satılması gerekirken daire fiyatlarına da zam geldiği aşikâr bir konu. Yani vatandaş konut alımında faiz indiriminden faydalansa da üstüne gelen zamlardan olumsuz etkileniyor."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.