Kredi Faizleri Düştü, Fiyatlar Katlandı

Kredi Faizleri Düştü, Fiyatlar Katlandı

Kamu bankalarının konut kredisi faizlerini aylık yüzde 1.29’dan yüzde 0.99 ve 0.89’a düşürdüğünün duyurulmasıyla beraber, ev fiyatları yeni bir sıçrama yaptı.

A+A-

Son 7 aylık ev fiyatlarındaki yükselişin yüzde 74,7'ye ulaştığına dikkat çeken Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, faiz indirimlerinin hayata geçirildiği Eylül ayından bu güne konut fiyatlarının yükselişte dolar kurunu bile geride bıraktığının altını çizdi. 

"Negatif faizler, hızlı kur artışı ve sıçrayan enflasyon karşısında tetikte bekleyen çokmuş ki, hemen harekete geçmiş. Tıpkı dolar, altın ve diğer finansal ürünlerin alınıp satılmasında gibi konut ve gayrimenkul işlemleri aynı hızda yapılmış" açıklamasında bulunan Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, 2022'nin 4 ayında hem konut hem konut dışı gayrimenkul satışlarının tarihi yüksek düzeye çıktığını belirtti. 

Artık paranın gayrimenkulden kazanıldığını vurgulayan Abdurrahman Yıldırım, "En büyük spekülasyonlar da, manipülasyonlar da gayrimenkul piyasasında dönüyor" diye konuştu. 

ANTALYA FİYAT ARTIŞINDA LİDER OLDU

Konut fiyatlarının talep sebebiyle yükseldiğini de aktaran Yıldırım, 7 aylık dönemde en yüksek artışın yüzde 92 ile Antalya’da olduğunu belirterek, "Isparta ve Burdur’u da içine alan TR 61 istatistik alt grubunun son bir yıllık fiyat artışı yüzde 139.6’yı buldu" açıklamasını yaptı. 

Özellikle Rusya ve Ukrayna arasındaki savaşın bu bölgeye talebin artmasını sağladığını dile getiren Yıldırım, "Nisan ayı verilerinde Antalya en çok yabancıya satışın yapılan il haline gelirken, ilk kez en çok konutun Rusya vatandaşlarına satıldığı dikkat çekti" şeklinde konuştu. 

İSTANBUL'DA EV FİYATLARI NE KADAR ARTTI? 

Son 7 ayda İstanbul yüzde 86.8’lik yükselişle ev fiyatlarının en çok yükseldiği ikinci şehir oldu. Senelik yükselişte ise megakent, yüzde 122 ile 3. sıraya yerleşti. 

Yıldırım, "Yıllık artışta yüzde 129.6 ile ikinci sırada gelen Muğla, Aydın, Denizli bölgesinin son 7 aylık primi yüzde 76.4 ile altıncı sıraya düştü" ifadelerini kullandı ve bu grubun fiyat yükselişinin Mart'ta hız kestiğine, Şubat ayında ise senelik yüzde 118.3 primle en çok artan bölge olduğuna dikkat çekti. 

KREDİ FAİZLERİ DÜŞTÜ, FİYATLAR KATLANDI 

9 Mayıs tarihinde kamu bankalarının konut kredisi faizlerini aylık yüzde 1.29’dan yüzde 0.99 ve 0.89’a düşürdüğünün duyurulmasıya beraber, ev fiyatları yeni bir sıçrama yaptı. Kredi faizleri düştü ancak bir gece  internet sitelerindeki satılık konut ilanları geri çekildi ve fiyatlar yüzde 10 ile 30 arasında artırılarak yenilendi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.