Konuttaki Fiyat artışı Süre ve Artış Oranına Göre Normal Bir Seyirde Değil

Konuttaki Fiyat artışı Süre ve Artış Oranına Göre Normal Bir Seyirde Değil

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gencay Serter, Konut sektöründeki fiyat artışına yönelik açıklamalarda bulundu. Serter "konuttaki fiyat artışı süre ve artış oranına göre normal bir seyirde değil" dedi.

A+A-

Konut fiyatlarındaki ciddi zamların sadece maliyet artışı kaynaklı olduğunu düşünmediğini belirten, halihazırda küresel düzeyde her mal hizmet ve üründe fiyat artışlarının yaşandığının gerçek olduğunu, ham madde fiyatları ve dolayısıyla inşaat maliyetlerinin de bu doğrultuda arttığını söyleyen Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu Başkanı Gencay Serter“Ancak konut fiyatlarında yaşanan fiyatları ikiye üçe katlayan artışın rasyonel bir artış olduğunu, bunun tamamen maliyetlerden kaynaklandığını söylemek zor. Süre ve artış oranı dikkate alındığında bunun normal bir seyir olmadığı açıkça görülüyor. Bir hak olan barınma hakkının temelini oluşturan konut artık manipülatif bir meta haline dönmüş durumda dedi.

Şu an için manipülatif bir hale gelen konut edinme meselesine barınma hakkı perspektifinden baktıklarını ve bunu temel bir hak olarak gördüklerini sözlerine ekleyen Serter, açıklamalarını şöyle tamamladı:

“Bu doğrultuda da merkezi ve yerel idarelerin bu hakkı geniş kesimlere sağlamak için sosyal konut projelerine hız vermesinin en temel görevleri olduğunu düşünüyoruz. Bu şekilde temel bir hak olan konuta erişim üzerinden piyasayı düzenleyici bir hamle de doğrudan yapılmış olacaktır.

Artık kent mekânına para kazanılacak meta olarak bakmak yerine onu geniş kesimler için bir yuva ve dayanışma mekanı olarak kurgulamak temel hedef ve görev olmalıdır. Bu doğrultuda da planlamanın kamu yararını gözeten kamucu yönü en büyük olanağı sağlayan araç olarak karşımızda durmaktadır.”

Kaynak: Sözcü

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.