Konutta Sahte İlanlar Siliniyor, Ev Fiyatları Düşüyor!

Konutta Sahte İlanlar Siliniyor, Ev Fiyatları Düşüyor!

Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından hayata geçirilen İnternet ortamında yayımlanan ilanlara yönelik düzenleme, geçtiğimiz ay Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe alındı. Düzenlemenin ardından sahte ilanlar silinmeye başladı.

A+A-

Sahte ve piyasayı manipüle etmeyi hedefleyen konut ilanlarının takibe alınmasıyla fiyatlarda düşüş başladı. Sektör temsilcileri, gelecek günlerde internet sitelerine yönelik denetimler sayesinde piyasanın dengeleneceğine dikkat çekiyor. 

İnternet ortamında yayımlanan ilanlara yönelik Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından hayata geçirilen düzenleme, geçtiğimiz ay Resmi Gazete'de yayımlandı ve yürürlüğe alındı. 1 Haziran itibarıyla hayata geçen düzenleme kapsamında, ilan sitelerinde yer alan taşınır ve taşınmazlara ait tüm bilgiler, birer aylık periyotlarla GİB’e bildirilmesine karar verildi. 

KONUTTA BALON SÖNÜYOR 

Son zamanlarda online emlak platformlarında, fahiş fiyatlarla yer alan gayrimenkul ilanları piyasadaki rakamların uçmasına neden oldu. Özellikle sahte hesaplarla gerçekte var olmayan konutlara yüksek fiyatlar gündeme geliyordu. Gayrimenkul ilanlarını disiplin altına alması planlanan düzenlemeyle, spekülatif amaçlı fiyat artışlarının önüne geçilmesi planlanıyor. 

Yeni Şafak'tan Mehmet Ali Parto'nun haberine göre; İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa, sahte ilanların kalkması için ve bununla ilgili düzenleme yapılması için talepte bulunduklarına, Bakanlığa yazı yazdıklarına dikkat çekti. Aşa, "Bu düzenlemenin denetim amaçlı çıkarıldığını düşünüyorum. Biz zaten hep diyorduk; tapu, mail, kimlik bilgisi olsun öyle herkes ilan veremesin. Bu düzenlemenin kesinlikle caydırıcı özelliği var" dedi ve bu şekilde sahte ilanların ortadan kalkacağını belirtti ve kalkmaya başladığının altını çizdi. 

Söz konusu yaptırımların ve denetimlerin daha ağır olması gerektiğine vurgu yapan Aşa, "Devlet, fahiş fiyat uygulamasını kontrol altına almak istiyor. Emlakçılar da kontrol altına alınmak isteniyor" ifadelerini kullandı ve "Alınsın da zaten daha iyi olur. Kimlik bilgisi, mail, tapu gibi önemli bilgiler istenirse caydırıcılık artar ve ilanlar silinmeye devam eder. Böylelikle zarar görmemiş oluruz" şeklinde konuştu. 

Gayrimenkul Pazarlama ve Satış Profesyonelleri Derneği (GAPAS) Başkanı İsmail Özcan ise konuyla ilgili açıklamasında "Devletimizin 'kayıt dışı ekonomi ile mücadele' çabalarını destekliyoruz. Tebliğin, sektörümüzü disipline etmek adına önemli bir düzenleme olduğunu düşünüyoruz" diyerek bir ilandaki mülkün sahibinin bilgilerinin istenmesinin söz konusu olması sebebiyle, gayrimenkul müşavirlerinin gerçek ilanları girmek ve mülk sahipleri de o ilandaki bilgileri doğru şekilde vermekle yükümlü olacağına vurgu yaptı. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.