Konutta 'Bitiriyoruz, Zararına Satış' Dönemi

Konutta 'Bitiriyoruz, Zararına Satış' Dönemi

İnşaat maliyetlerinin çok yükseldiğine dikkat çeken Era Türkiye Genel müdürü Özhan Atalay konut stoklarının şiştiğini, 2018 yılında bazı bölgelerde stokları tüketmek için zararına satış yapılacağını söyledi.

A+A-

Era Türkiye Genel Müdürü Özhan Atalay, inşaatta maliyet artışına dikkat çekerek konut fiyatlarındaki artışta büyük sermayelerin de sektöre girmesinin etkisinin olduğunu söyledi.

Gayrimenkul editörleri ile bir araya gelen Atalay,  sanayiden gayrimenkul sektörüne giriş yapan firmaların fiyatları artırdığını belirtti.

Atalay: “Sanayi firmaları önceden üretim yaparlardı şimdi alanlarından uzaklaşarak gayrimenkul sektörüne girdiler. Kimi konut, kimi ticari gayrimenkul alanında uzmanlaştı. Gayrimenkul büyük firmaların eline geçince markalar oluştu. Buna paralel olarak teknik özelikler  de yükseldi.  Gayrimenkul sektörü büyük sermayenin eline geçtiği için fiyatlar da yükseldi.

HESAPLAR ŞAŞTI 
Sektörde hesapların şaştı diyen  Atalay, “Enerji fiyatları yükseldi, demir, çimento fiyatları yükseldi. Maliyetler arttı. Konut fiyatlarındaki artış enflasyonunun 5 puan altında kaldı. Konutta hesaplar şaştı” dedi.

2018’E ZARARINA SATIŞ DAMGA VURACAK
Kentsel dönüşümün yapıldığı bazı yerlerde stok fazlalığının oluştuğuna dikkat çeken Atalay, “Kentsel dönüşümün yapıldığı Bağdat Caddesi ve Ataşehir gibi yerlerde stok fazlalığı var. Buralarda fiyatlarla düşer. 2018 müteahhitlerin zararına da olsa satması gereken bir yıl olacak. Yine 2018’de İstanbul’daki stok fazlalığından dolayı büyük müteahhitler İstanbul dışına çıkmaya başlayacak” diye konuştu.

YATIRIMCI KONUTTAN UZAKLAŞTI
Yatırımcıların konuttan uzaklaştığına dikkat çeken Atalay, “Yatırımcılar artık gayrimenkulden çıktılar. Maaşlı insanın ev ihtiyacı var  , fakat fiyatlar bu kitleye hitap etmiyor. Müteahhit elindeki stoğu eritmek için zararına da olsa satması gerekiyor” ifadesinde bulundu.

YÜZDE 1,5 KOMİSYON PROFESYONELLERİ KAÇIRTIR
Yeni gayrimenkul yasasına ilişkin de değerlendirmelerde bulunan Atalay, emlakçılığın bir yasa ile kontrol alınması gerektiğini söyledi. Yeni düzenleme ile birlikte emlak komisyonlarının yüzde 3’ten yüzde 1,5 indirilmesini eleştiren Atalay, “Komisyon oranları yüzde 1,5’a indirilmesi kaçak göçek iş yapanların sayısını artırır. Bu işi profesyonel olarak yapan firmaları ise kaçırtır. Çünkü firmalar tüm hesap kitaplarını yüzde 3 komisyona göre yaptılar.  Yeni emlakçılık yasası ile ilgili eksik bulduğumuz konuları Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’na gerekçeleri ile ilettik. Şimdi onlardan dönüş bekliyoruz” diye konuştu. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.