Konutta 1 Milyon Hedefini Aşacağız!

Konutta 1 Milyon Hedefini Aşacağız!

Verilere göre; ocak-temmuz dönemini kapsayan 7 aylık süreçte el değiştiren konut sayısı ise 608 bini aştı. Yılsonu beklentisi ise 1 milyonun üzerinde konut satmak.

A+A-

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) temmuz ayına ilişkin konut satış istatistiklerini açıkladı. Buna göre; Türkiye genelinde temmuzda satılan konut sayısı bir önceki aya göre yüzde 66.7 arttı, geçen yılın aynı ayına göre ise yüzde 17.5 azaldı. Temmuzda satılan konut sayısı 102 bin 236 oldu. Aylık bazda geçen yıla göre yaşanan azalmanın nedeni baz etkisi. Bir başka deyişle geçen yıl özel bankaların da katıldığı faiz indirim kampanyaları görülmüştü. Bu etkiyle satışlarda artış yaşanmıştı. Faiz indirimlerine rağmen konut satışlarındaki düşüşün yüzde 17'lerde kalması umut verici.

Düşük faiz hızlandırdı

Verilere göre; ocak-temmuz dönemini kapsayan 7 aylık süreçte el değiştiren konut sayısı ise 608 bini aştı. İlk 7 ay sektör açısından biraz durgun geçse de özellikle ağustos ayı başı itibarıyla kamu bankalarının konut kredi faizini psikolojik sınır olan yüzde 1'in altına (yüzde 0.99'a) düşürdüğüne dikkat çeken Remax Gayrimenkul Danışmanı Evrim Kırmızıtaş Başaran şunları söyledi: "Vadelerin de 15 yıla (180 ay) çıkmasıyla satışlar hızlandı. Bu ay yapılan satış rakamları eylül ayında açıklanacak istatistiklere yansıyacak. Yıl sonunda satışlarda 1 milyonun üzerine çıkılabilir. Türkiye ’de yıllık en az 750 bin konut ihtiyacı var. Ev almak isteyen 4 milyonun üzerinde aile bulunuyor. Beklemede olan talep, düşük faiz oranlarıyla harekete geçmiş durumda. Kamu bankaları kadar olmasa da özel bankalarda da faiz indirimleri var. Merkez Bankası'nın faiz indiriminin sürmesi halinde, konut kredi faizlerinin de yüzde 0.99'un daha da altına düşmesiyle, satışların yılın kalan aylarında hızlanmasını beklemekteyiz."

Yabancı durmadan alıyor

Yabancılara yapılan konut satışları temmuzda bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 46.7 artarak 4 bin 192 adet oldu. Temmuzda Irak vatandaşları Türkiye'den 734 konut satın aldı. Irak'ı sırasıyla, 464 konut ile İran, 219 konut ile Kuveyt, 218 konut ile Suudi Arabistan ve 215 konut ile Rusya Federasyonu izledi. İlk 7 ayda yabancıya satılan konut yüzde 65 artışla 24 bin 144'e ulaşarak rekor kırdı. Evrim Kırmızıtaş Başaran, özellikle Ortadoğu'dan konut alım yönünde yoğun talep olduğunu söyledi. 50 bin dolarlık daireden 500 milyon dolarlık yalılara kadar birçok segmentte talep olduğuna dikkat çeken Başaran, "Yabancı talebi artarak devam ediyor. Yabancıya satışta da 50 bin adedi yakalayabiliriz" değerlendirmesinde bulundu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.