Konut ve Ofise Alternatif 5 İnşaat Yatırımı

Konut ve Ofise Alternatif 5 İnşaat Yatırımı

Konut ve Ofis projelerindeki artış alternatif inşaat yatırımlarına yöneltiyor. . İnşaatçılar son yıllarda öğrenci yurdu, otel, otopark, sağlık ve bakım evi ile veri merkezi inşaatına yöneliyor.

A+A-

Yatırım Atlası 2018 raporu açıklandı. Rapora göre 2018’de yatırımların yönü de alanı da değişiyor. Bu yıl gayrimenkul yatırımlarında Asya yeni fırsatlar sunuyor. Yatırımcılar öğrenci yurdu, veri merkezi ve yaşlılara yönelik evlere odaklanıyor.

Cushman&Wakefield, global gayrimenkul yatırımlarına yön veren ‘Yatırım Atlası 2018’ raporunun sonuçlarını açıkladı. Rapora göre gayrimenkul sektöründe yatırım bölgeleri de yatırım alanları da değişiyor.

Batıdan Doğuya yönelme

Cushman&Wakefield Yönetici Ortağı Tuğra Gönden, Gayrimenkul yatırım seviyesinin 2017’de rekor kırdığını söyledi. Hürriyet'ten Gülistan Alagöz'ün haberine göre; Gönden, "Küresel gayrimenkul yatırım seviyesi 2017’de 1.62 trilyon doları geçti. 2015 seviyesi 1.45 trilyon dolardı. Zirvenin aşılmasının en önemli sebeplerinden biri Asya’daki yükselen performans. 2018 ve sonrasında da yatırımlar batıdan doğuya yönelecek" şeklinde konuştu. 

Yatırım Atlası 2018'e göre, Türkiye, ofis yatırımlarında yüzde 7.25, perakendede yüzde 6.5 ve sanayide yüzde 9’luk yıllık yatırım getirisine sahip.

Fırsatlar var

Tuğra Gönden, 2017 yılında ülkeler arası ticari gayrimenkul yatırım hacminin 158.1 milyar dolar olduğunu ifade ederek, bunun yaklaşık yüzde 75’inin sadece Avrupa bölgesine gerçekleştiğini söyledi. Gönden sözlerini şöyle sürdürdü; "Türkiye’nin payı ne yazık ki kısıtlı kaldı. Türkiye, küresel ticari gayrimenkul pastasından 2016’da 206 milyon dolar, 2017’de ise 355 milyon dolar pay aldı. Yatırımdan aldığımız pay düşük ama önümüzde örneğin yurt ve veri merkezleri alanında çok büyük fırsatlar var"

Trump etkisi

Gönden, politik faktörlerin İngiltere, İspanya, İtalya, Rusya ve Türkiye dahil birçok ülkede etkili olacağını söyledi. Gönden "Fransa ise, 2024 Olimpiyatları nedeniyle farklı bir şekilde takip edilecek. Amerika’da Başkan Trump’ın politikaları gayrimenkul yatırımlarını olumsuz etkilemeye başladı. Yıllık yüzde 96 artış gösteren Asya kaynaklı yatırımların Kuzey Amerika’nın kaybı, Avrupa’nın kazancı haline dönüşeceği düşünülüyor" şeklinde konuştu.

Yükselen 5 trend

Rapora göre, değişen tek konu rotalar değil. Yükselişe geçen paylaşım ekonomisiyle birlikte önümüzdeki yıllarda üreticilerin de yatırımcıların da farklı gayrimenkul konseptlerine ilgi duyacakları vurgulanıyor. Gönden, ofis ve rezidans pazarının tahtına aday alternatifleri şu şekilde sıralıyor:

1-Öğrenci yurtları: Yatırımcıların alternatif konut faaliyeti alanlarının başında öğrenci konaklaması var. Özellikle küresel çapta popülaritesi artan üniversiteler sayesinde öğrenci konaklamalarının hacmindeki hızlı artış yatırımcıları hem bu konsepte hem de üniversite şehirlerine itiyor.

2-Oteller: Güçlenen turizm ve global ekonomideki yükseliş, küresel ölçekte otel yatırım hacimlerini koruyor. Bu alternatif yatırım için de en güçlü aday Asya. Avrupa seviyesini korurken, Kuzey Amerika’da hacimler azalıyor.

3-Otopark: 2016’da bir önceki yıla kıyasla yüzde 1.000’in üzerinde artıştan bahsedilmişti. 2017’de ise otopark alanlarına yapılan yatırım hacmi nispeten sabit bir seyir izlemiş durumda. Teknolojik gelişmelerle bu alandaki yatırımların önemli ölçüde değişmesi bekleniyor.

4-Sağlık ve bakım evleri: Yaşlanan küresel nüfus ile birlikte yakın gelecekte, yaşlı bakım hizmet yelpazesinde yer alan sağlık ve bakım tesisleri için güçlü talep bekleniyor.

5-Veri merkezi: Tüm dünyada veri merkezi yatırımları yükselişte.  Küresel çapta hacimler yüzde 20 artmış durumda. Verideki artışla birlikte 2018’de, veri merkezleri inşa ve işletmesine talep yükselecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.