Konut Üreticilerin Fiyatları Sabitlemesi Çok Zor

Konut Üreticilerin Fiyatları Sabitlemesi Çok Zor

Konut Finansmanı Projesi konut piyasasını nasıl etkileyecek? İntegra Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Uslu konut finansman paketleriyle değerlendirmelerde bulundu.

A+A-

KONUT ARZININ ARTIRILMASININ DA DESTEKLENMESİ LAZIM

Uzun süredir sektörde inşaat maliyetlerinin hızla artması yeni konut üretimin azalmasına sebep olmuştur. Konut üretimi yavaşlarken her yıl en az 750 bin yeni konut ihtiyacı doğmakta ve konuta olan talep artmaktadır. Özetle son yıllarda konut piyasasında arz eksik, talep fazladır. Bu durum doğal olarak talep enflasyonuna sebep olmakta ve konut fiyatlarını daha da yükseltmektedir. Konut finansman paketleri kapsamında verilen teşvikler konut talebinin daha da artmasına sebep olmuştur. Bu durum hem konut alacakları hem de sektörü teşvik eden bir gelişme olmakla birlikte uzun vadede zaten az olan konut arzını arttırıcı bir çözüm sunmadığı için piyasadaki fiyat yüksekliğine çare olmayacaktır. Köklü çözüm için yeni konut üretiminin yani arzın arttırılmasının desteklenmesi önemlidir.

Konut fiyatlarının yükselmesinin nedenlerini arasında artan inşaat maliyetlerinin konut fiyatlarına yansıması,  emtia fiyatlarında yaşanan artış, tedarik ve lojistik sorunu, konut arzının azalması, yüksek döviz kuru, bütün dünyada seyreden yüksek enflasyon ve enflasyona bağlı ülkemizde oluşan faizin yatırımcılar tarafından avantaj olarak görülmesi, özellikle büyük şehirlerde yaşanan arsa sıkıntısı olarak sıralayabiliriz.  Konut fiyatlarındaki artışa gerekçe olan nedenler ortadan kalkmadığı müddetçe yakın dönem için bir dengelenme beklemiyoruz.

KRİTERLERİ SAĞLAYAN ALICILAR İÇİN AVANJLI BİR PAKET

Alıcı açısından ise konut piyasasında son dönemlerde özellikle iki önemli sorun vardır. Bunlardan en önemlisi tüketicinin konuta erişiminde karşılaştığı maddi yetersizlik ve kredi imkânının azlığı gibi engellerdir. Son finansman paketi alıcının gerekli kriterleri sağlaması halinde uygun kredi imkânı sağlaması nedeniyle avantaj sağlamaktadır. Ancak bu avantajdan konut fiyatlarının yüksek olması nedeniyle çok az alıcı faydalanabilmektedir. Bugün 2 milyon kredi çeken bir tüketici 10 yıl boyunca 28.555 Tl. aylık taksit ödemek durumunda kalıyor. Bu miktar sabit gelirli vatandaşımız için hala çok yüksek bir miktardır. Bu nedenle düşük ve orta gelirli vatandaşlarımız için sosyal konut ihtiyacı önemini koruyor.

KONUT ÜRETİCİLERİN FİYATLARI SABİTLEMESİ ÇOK ZOR

Selahattin Uslu yaptığı açıklamada, konut finansman paketinde konut üreticileri için sunulan 1 Mayıs itibarıyla asgari yüzde 40'ı tamamlanmış projelerin fiyatlarını bir sene sabit tutabilmelerinin güç olduğuna değinerek, şunları dile getirdi: "Piyasada zamlar peşi sıra gelirken konut üreticileri fiyatlarını nasıl sabit tutabilir, ne kadar dayanabilirler, burası tartışılabilir. İnşaat firmasının sattığı dairenin aynısını, yeni maliyetlerle sattığı fiyata yapabilmesi mümkün değildir. İnşaat sektöründe fiyat istikrarı sadece müteahhitlerin fiyatlarını sabit tutmasıyla değil, hammadde üretici ve ithalatçılarının da fiyatlarını sabit tutmasıyla sağlanabilir. Dolayısıyla inşaat sektörü bir bütündür ve ancak birlikte hareket edilirse fiyat istikrarında arzulanan hedef sağlanabilir." dedi.

MÜTEAHHİTLİK KARNESİ ZORUNLULUĞU SEKTÖRÜ YAVAŞLATIYOR.

Özel sektörde yapım işlerini yüklenecek müteahhitler için belirli koşulların karneye bağlanması, firmanın başvurduğu grup için öngörülen benzer iş deneyimini sunması gibi şarlar inşaat sektöründe yeni konut arzı yapacak bazı müteahhitler için engel teşkil edebiliyor. İntegra Yapı olarak bizim böyle bir sıkıntımız yok ama sektör genelindeki birçok konut geliştiricinin önüne bu konu da bir sorun olarak çıkmaktadır.  Zaten konut arzının az olduğu bir dönemde bir de arzın azalmasına sebep olacak düzenlemeler yapılması doğru olmayabilir.  Sektöre yeni konut üreticilerin de girmesi faydalı olacaktır. En azından bir süre yeni konut yapımını arttırmak için müteahhitlik karnesi uygulaması yumuşatılabilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.