Konut Sektörü, Türkiye’de Ekonominin Lokomotif Sektörü Durumunda

Konut Sektörü, Türkiye’de Ekonominin Lokomotif Sektörü Durumunda

İBF Doğan İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Doğan, konut sektörünün Türkiye'de ekonominin lokomotif sektörü olduğunu söyleyerek, "Türkiye'de ev sahipliği oranlarının yükseltilmesi için alım gücünün de yükseltilmesi gerekiyor" dedi.

A+A-

İBF Doğan İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Doğan, konut sektörünün Türkiye ekonomisinin lokomotifi olduğunu söyleyerek, "Konut sektörü, Türkiye'de ekonominin lokomotif sektörü durumundadır. Konut ve inşaat sektörüne yapılan yatırım harcamaları toplum refahının da göstergesi niteliğindedir. 2020 yılının ilk aylarında konut fiyatları enflasyon karşısında gerilemişti. Ardından pandemiyle birlikte Türkiye'de "pandemi desteği" adı altında konut kredisi faizlerinde indirime gidildi. Bu fırsatı kaçırmak istemeyen binlerce insanımız 2020 yılı yazında ev sahibi oldu. Satış değerlerinin 2018 ve 2019 döneminde gösterdiği düşüş eğiliminin ardından 2020 yılında Türkiye'de 1,5 milyona yaklaşan satış sayısı ile son yedi yılın konut satış rekoru kırıldı. Aynı dönemde İBF İnşaat olarak bizlerde 400 daire gibi bir teslimle sektöre ciddi manada bir destek vermiş olduk. Konut sahibi olmanın doğru ya da yanlış zamanı yok. Ülkemizde ilerleyen dönemlerde kiracı olmak hiç olmadığı kadar zor hale gelecek. Kiralık ev bulmak bugün dahi çok zor. Kira fiyatlarındaki artış, enflasyon artışından çok daha fazla olacak gibi görünüyor. Bu durum göz önüne alındığında konuta yatırım yapan bireylerin uzun vadede kazançlı çıkacağı apaçık ortada desek yeridir. Yani konuta yatırım yapmak için geç mi kaldık diye düşünenlere, İBF inşaat olarak "geç kalmadınız, konuta yatırım kazandırmaya devam ediyor" diyoruz. Altın fiyatlarında, döviz kurlarında dönem dönem yükselişler olmakta. Fakat uzun vadede düşünüldüğünde konuta yapılan yatırımın "karlılık" açısından büyük önem taşıdığını, diğer bütün yatırım argümanlarını geride bıraktığını söyleyebiliriz" şeklinde konuştu.

"Türkiye'de ev sahipliği oranlarının yükseltilmesi için alım gücünün de yükseltilmesi gerekiyor" diyen İsmet Doğan, konuşmasını şöyle tamamladı:

"Türkiye'de 10 yıla varan sürelerle konut kredileri veriliyor. Konut kredisi kullanacak bir kişinin 120 ay vadede 500 bin TL için aylık 7 bin 138 TL ödeme yapması gerekiyor. Bu durumda bugün ki ekonomik koşullarda bu sürelerin az, oranların ise yüksek kaldığı gerçeğini atlamamamız gerekiyor. Biz İBF inşaat olarak konut sahibi olmak isteyenlere yardımcı olabilmek adına, daha öncelerinde de olduğu gibi peşinat miktarına bağlı kişiye özel elden ödeme imkanlarını devam ettiriyoruz. Kredi kullanamayacak ve/veya kullanmak istemeyen insanlarımıza İBF inşaatın bu sisteminden yararlanmaya davet ediyoruz. Kayseri, çok özel bir kent. Arazi olarak, imar olarak şanslıyız diyebiliriz. Büyük ve değerli projeler; işin ehli, mesleğine hâkim bireyler ile ortaya çıkar. Bizde geride bıraktığımız 44 yıllık tecrübemizle alanında uzman dinamik ve vizyon sahibi ekibimizle büyük projelere imza atmaya devam ediyoruz. 2022 Türkiye İstatistik Kurumunun verilere baktığımızda Kayseri'de 2022 Nisan ayı verilerine göre toplam 2 bin 276 adet konut satışı gerçekleştiğini görüyoruz. 2022 yılı Nisan ayı itibarıyla Kayseri ilinde toplam konut satışları 2021 yılı Nisan ayına göre yüzde 8,85, yılın ilk dört ayı toplamına bakıldığında ise yüzde 11,25 artmış olduğu gözlenmektedir. Benzer taleplerin devam etmesi durumda ise Kayseri özelinde 2022 yılı konut satışları son 10 yılın satış rekorunu kırabilecek gibi görünüyor."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.