Konut Kredisi Faizleri İçin Kritik Gün

Konut Kredisi Faizleri İçin Kritik Gün

Merkez Bankası’nın bugün gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu toplantısı merakla bekleniyor. Bankaların kredi faiz oranları üzerinde doğrudan etkili olan repo faizleri için beklentiler neler? Konut kredisi faizleri düşecek mi?

A+A-

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu Toplantısı bugün gerçekleşecek.  Haftalardır merakla beklenen Eylül ayı politika faiz oranları için için piyasalar indirime kesin gözüyle bakıyor. 

Merkez Bankası 2018 Eylül ayında politika faizlerini %24 seviyesine çıkardıktan sonra repo faizleri 2019 Temmuz ayına kadar değişmedi. Merkez Bankası politika faizlerinde 10 aylık sabit dönemim ardından Temmuz toplantısında 425 puan indirim uygulayarak faizlerini %19.75’e düşürdü.

TCMB’nin uzun süre sonra repo faizlerinde indirim uygulaması ile kredi maliyetleri düşen bankalar peş peşe konut kredisi faiz indirimi gerçekleştirdi. İlk tepki kamu bankalarından geldi. Ziraat Bankası, HalkBank ve VakıfBank konut kredisi faizlerini %1’in altına indirdi. Özel bankalar ise kademeli faiz indirimleri devam ediyor. 

Para Politikası Toplantısı öncesinde en düşük konut kredisi faiz oranı kamu bankalarının sunduğu %0.99 seviyesinde. Özel Bankalarda ise en düşük konut kredisi seviyesi %1.2 düzeyinde. Ortalama konut kredisi faiz oranları ise %1.62’ye geriledi.

KrediPazari.com’un araştırmalarına göre güncel olarak en düşük konut kredisi faiz oranı ile konut kredisi hesaplama gerçekleştirildiğinde 100.000 TL’lik kredinin 5 yıl vadede aylık ödemeleri yaklaşık 2.200 TL oluyor. Toplam geri ödeme ise 133.000 TL’ ye denk geliyor. 

Politika Faizlerinde İndirim Beklentisi Ne Kadar?

Ekonomistler Merkez Bankası’nın Eylül toplantısında da faiz indirimine gideceğine kesin gözüyle bakarken genel beklenti 200 ile 300 puan arasında yer alıyor. Bazı kuruluşların beklentileri şu şekilde;

Medley Global Advisors Direktörü Nigel Rendell, TCMB'nin bu hafta gerçekleştireceği Para Politikası Kurulu Toplantısında politika faizini 300 baz puan düşürerek %19,75'ten %16,75'e çekebileceği öngörüsünde bulundu.

Capital Economics Gelişmekte Olan Piyasalar Kıdemli Ekonomisti Jason Tuveyde TCMB'nin politika faiz oranını 250 baz puan indirerek %19,75'ten %17.25'e çekeceği öngörüsünde bulundu.

Societe Generale Gelişmekte Olan Piyasalar Strateji Direktörü Phoenix Kalen ise TCMB'nin politika faizini 250 baz puan düşürerek %17,25'e indirebileceğini öngördü.

Tacirler Yatırım Araştırma Müdürü Özlem Bayraktar Gökşen da Para Politikası Kurulu toplantısında 250 baz puan indirim beklediklerini belirtti.

İş Yatırım Menkul Değerler Araştırma Bölüm Yönetmeni Muammer Kömürcüoğlu ise PPK toplantısında faiz indirim beklentilerin 250 baz puan seviyesinde, takip eden iki toplantıda da toplamda 200 baz puan indirim beklediklerini söyledi.

AA Finans'ın Para Politikası Kurulu Beklenti Anketi'ne göre, ankete katılan ekonomistlerin politika faizine ilişkin indirim beklentilerinin medyanı 250 baz puan oldu. Bütün ekonomistler faiz indirimi beklerken, tahminler en düşük 175, en yüksek 375 baz puan indirim arasında yer alıyor.

Konut Kredisi Faizleri Düşer mi?

Repo faiz indirimi sonrasında kredi maliyetleri düşen bankaların konut kredisi faizlerinden indirim yapmaya devam etmesi tahmin ediliyor. Merkez Bankası’nın Temmuz da gerçekleştirdiği 425 puan indirimin ardından %1.9 seviyesinde yer alan konut kredisi faiz oranları 28 puan düşüşle %1.62’ye geriledi. En düşük %1.5 olan tabela konut kredisi faiz oranı da %0.99’a düştü. 

Beklentilerde olduğu gibi repo faizlerinde ortalama 300 puanlık bir indirim daha olması durumunda döviz kurunda olumsuz bir durum yaşanmaması halinde kredi faizlerinin düşmesi tahmin ediliyor. Beklenti özel bankaların da dahil olduğu birçok bankanın konut kredisi faizlerinin %1’in altına inmesi ve en düşük konut kredisi seviyesinin daha da düşmesi yönünde.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.