Konut Kredisi Devam Ederken Ev Satılır Mı?

Konut Kredisi Devam Ederken Ev Satılır Mı?

Konut kredisiyle ev alan vatandaşlar borçların tamamı kapanmadan evlerini satmak isteyebiliyor. Peki, kredisi bitmemiş evlerin satışı nasıl yapılır?

A+A-

Günümüzde birçok vatandaş banka kredisi kullanarak ev alıyor. Timetürk'te yer alan habere göre; kredi ile ev sahibi olan vatandaşlar kredi ödeme vadesinin uzun olması sebebi ile bazen evlerini satmak isteyebiliyor. Yeni bir ev almak için karşılarına çıkan fırsattan yararlanmak isteyen ya da yeni bir yatırıma yapmak isteyen ev sahipleri konut kredisi devam eden evlerini satmak isteyebiliyor. Peki bu bir durumda kredisi evin satışı yapabilir mi? İpotekli ev satılır mı?

Kredi borcu olan evler ister nakit olsun isterse kredi ile olsun satışı yapılabilir. Satış için ilk olarak banka ipoteğini kaldırılması gerekiyor. Bunun için aşağıdaki yöntemlerin izlenmesi gerekiyor. 

Kredisi olan ev kredi ile satın alınır mı?

Kredi borcu olan evi kredi ile almak isteyen bir kişi ilk olarak kredi çekmek istediği bankaya bu durumu söylemedir. Alınacak evin ipotekli olması sebebiyle bankalar arasında ipotek kaldırma yazısı yazılır ve ipotek kaldırma ücreti ve toplam kredi ücretinde hesaplama yaparak bildirilir. Bankalar arası yazışmalar ve belge işlemleri bittikten sonra tarafların işi kolaylaşır. Tapu işleri ve yeni kredi çekimine onay verildikten sonra evin borcu kredi ile kapatılıyor ve ipotek kalkıyor. Evi yeni alan kişinin kredisi ile eve yeni bir ipotek koyuyor. Tapu devri sonrasında banka yeni krediyi, kredi kullanan kişiye değil mevcuttaki  borcun olduğu bankaya borç tutarı kadar gönderiyor. Kalan kredi miktarı da evi alan kişiye ödeniyor. 

Konut kredisi devam eden ev nakit olarak satılır mı?

Kredisi olan evi nakit olarak almak isteyenler ilk olarak karşılıklı güven konusunu iyi değerlendirmelidir. Bu hususta en güvenilir yöntem ‘blokeli çek' yöntemidir. Blokeli çek yöntemi güven sorununu ortadan kaldırıyor. İlk olarak kredisi olan evin bankaya borcu ve kredi kapatma toplam maliyet hesaplaması yapılıyor. Sonrasında bu miktar bankaya yatırılarak karşılığında blokeli çek alınıyor. Kapama tutarı haricindeki nakit de bankaya ‘blokeli çek' karşılığında yatırılıyor. Sonrasında evin devir işlemi tapuda ipotekli olarak yapılıyor ve blokeli çek satıcıya teslim ediliyor. Satıcı, bu çek ile alacağını bankadan ödemesini alıyor. Kredi borcu olan bankaya, toplam kredi kapama tutarı ödemesi yapılıyor. Tapu üzerinden ipoteği kaldırmak için de yazı alınıyor. Bu yazı ile tapu üzerindeki ipotek kaldırılıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.