Konut Hesabında 106 Milyon TL Birikti

Konut Hesabında 106 Milyon TL Birikti

2016 yılında uygulanmaya başlanan konut hesabı uygulamasına yaklaşık 16 bin kişi başvurdu. Konut hesabında 2018 yılı sonu itibariyle 106 milyon TL birikmiş oldu.

A+A-

Konut hesabı da, çeyiz hesabı da 2016 yılında uygulamaya girdi. TL olarak açılan bu hesaplara devlet katkısı oranı, birikim süresi ile orantılı olarak yüzde 10’dan başlıyor ve birikimin yüzde 25’ine kadar çıkıyor. 

Araştırmalar kapsamında çeyiz ve konut hesabı bulunan kişi sayısı 36 bin ki, bunun 22 bin civarı çeyiz hesabı, kalan da konut hesabı sahipleri oldu. Her iki hesapta toplam birikim ise 175 milyon TL'ye çıktı. 

Konut ve çeyiz hesabına ilk ödemeler bu yıl yapılacak. Nisan 2016'da yürürlüğe koyulan 'çeyiz hesabı' uygulaması kapsamında 15 bankada çeyiz hesabı açıldı.

2018 yılı aralık ayı itibarıyla konut hesaplarında 106 milyon TL, çeyiz hesaplarında ise 69 milyon TL birikim yapıldı. Katılımcı başına ortalama birikim, çeyiz hesaplarında 3 bin TL, konut hesaplarında 7 bin TL seviyesinde oldu.

KONUT HESABINDAN KİMLER YARARLANABİLİR?

- Türk vatandaşı olması,

-7.4.2015 tarihi itibarıyla tamamı kendi adına kayıtlı konut sahibi olmaması,

-Konut edinim tarihine kadar asgari üç yıl boyunca 6. maddede yer alan hususlara uygun olarak konut hesabına düzenli ödeme yapmış olması,

-Devlet katkısı almak için başvurduğu konut dışında 7.4.2015 tarihinden itibaren tamamı kendi adına kayıtlı kat mülkiyetli, kat irtifaklı veya müstakil tapulu konut nitelikli başka bir taşınmaz mal edinmemiş olması,

-Konut edinim tarihini müteakip altı ay içerisinde gerekli belgeler ile konut hesabının bulunduğu bankaya başvurması, gerekir. Bu şartları taşıyan herkes Devlet katkısı almaya hak kazanır.

KONUT HESABINA NE KADAR ÖDEME YAPMAK GEREKİR?

2016 tarihinde yürürlüğe giren Konut Hesabı ve Devlet katkısına Dair Yönetmelik hükümlerine göre Konut Hesabı için alt limit 250 TL, üst limit 2500 TL olarak belirlendi. Katılımcı Konut hesabının açılış tarihinde, bir defaya mahsus olacak şekilde hesabına üst sınırı aşan bir tutar yatırabilir. Bu tutar 30.000 Türk Lirasını geçemez. Bu rakam her yıl Maliye Bakanlığı tarafından Yeniden Değerleme Oranı kadar artırılır. Devlet katkısı tutarı, konut edinim tarihindeki birikimin yüzde 20’sini ve azami 15.000 Türk Lirasını geçemez..

DEVLET KATKISI NASIL HESAPLANIR?

a) Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 36 ila 47 ay olanlar için, konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 15’idir. Ancak, ödenecek tutar 13.000 Türk Lirasını geçemez. 

b) Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 48 ila 59 ay olanlar için, konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 18’idir. Ancak, ödenecek tutar 14.000 Türk Lirasını geçemez. 6583 

c) Devlet katkısı, düzenli ödeme süresi 60 ay ve üzeri olanlar için, konut hesabındaki birikim tutarının yüzde 20’sidir. Ancak, ödenecek tutar 15.000 Türk Lirasını geçemez.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.