Konut Fiyatlarının En Çok Arttığı İller

Konut Fiyatlarının En Çok Arttığı İller

Konut kredisi faizlerinin düşmesi ile beraber konut fiyatları büyükşehirlerde büyük artış yaşadı. Türkiye'nin en büyük 10 ilinde fiyatlar zirveyi görürken son bir yılda en çok artış yaşanan iller Antalya, Gaziantep ve İzmir oldu.

A+A-

Arka arkaya gelen kampanyalar ve kamu bankalarının alımı desteklemek amacıyla düşürdüğü faizler gayrimenkule ilgiyi de artırdı.

Vatandaş ev hayalini gerçeğe dönüştürmek amacıyla satış ofislerinin yolunu tuttu. Artan ilgi uzun zamandır baskı altında tutulan konut fiyatlarını da yükseltti. Son dönemlerde gayrimenkulü yeniden yatırım aracı olarak görenlerin de sayısında artış görüldü. Yeni Şafak gazetesi nüfusun en yoğun olduğu ilk 10 şehirde Merkez Bankası konut fiyat endeksini baz alarak 1 yıllık fiyat değişimlerini mercek altına aldı. 10 şehirde değeri en çok artan ilk üç şehrin Antalya, Gaziantep ve İzmir oldu. Söz konusu illerde gayrimenkullerin bir senelik fiyat değişim oranları da sırasıyla yüzde 31,61, yüzde 30,02 ve yüzde 24,78 olarak kayıtlarda yer alıyor.

ARTIŞ HIZI YÜKSEK

Türkiye’deki konutların kalite etkisinden arındırılmış fiyat değişimlerini izlemek için hesaplanan Konut Fiyat Endeksi (KFE) Türkiye genelinde de arttı. Nisan verisi senelik artışı yüzde 16.65 olarak gösterirken rakam Mayıs ayı verileri baz alındığında yüzde 23,14’lük yükseliş şeklinde hesaplandı. Antalya’da da artış hızının yüksek olduğu görülüyor. Bir önceki artış oranı yüzde 25,4 şeklinde hesaplanan şehirde  son veri yüzde 31,61 yükselişe işaret ediyor. Bu da gerek yerli gerekse yabancı alıcıların Antalya’yı tercih ettiğini ortaya çıkarıyor. Nitekim uzmanlar da Antalya’nın yılda 100 binin üzerinde göç almasının dışında Avrupalı Türkler başta olmak üzere yurt dışından pek çok yerli ve yabancı yatırımcının gözdesi durumunda olduğunu belirtiyor. Emlakçılar özellikle pandemi sonrasında şehirde konut piyasasının hareketlendiğine de dikkat çekip tatil için ev alanların yanı sıra ikinci konutunu Antalya’dan almak isteyenlerin sayısında da artış olduğunu belirtiyor.

İZMİR’DE HAREKETLİ

Türkiye’nin Batı’ya açılan penceresi ve üçüncü büyük kenti olan İzmir, yeni projelerle de ilgi çekiyor. Pandemi sürecinden sonra Ege’de tercih edilen şehirlerin başında da İzmir geliyor. İzmir'de bir yıllık artış yüzde 24,78. Burada ortalama konut metrekare satış fiyatı 3 bin 87 lira, ortalama konut fiyatı 379 bin 701 TL, geri dönüş süresi de 20 yıl. ProjEkspert Gayrimenkul kurucusu Emel Akbaş İdikut, İzmir’de konut fiyatlarında yaşanan hızlı artışın ilk sebebinin İstanbul’dan alınan yoğun göç olduğunu belirtti. İdikut, “Bir diğer neden ise İzmir - İstanbul arasını 3.5 saate indirecek otoyol çalışması ve Çanakkale Boğazı’na yapılacak 1915 Köprüsü oldu. TÜİK verilerine göre İstanbul’un yoğun göç alan ilden, ‘göç veren il’ konumuna, İzmir’in ise ‘göç alan il’ konumuna geçtiği açıklandı. İzmir’deki organize sanayi bölgeleri, serbest bölgeler ve teknoloji geliştirme bölgesi de cazibeyi artıran diğer nedenler” dedi.

İSTANBUL’DA FİYAT YÜKSEK

Gaziantep’te ortalama metrekare fiyatı 2 bin 29 lira, Ankara’da bin 913 lira şeklinde hesaplanıyor. Adana ve İzmir 19 senelik geri dönüş süresine sahip. Adana’da ortalama metrekare fiyatı bin 879 TL. Kocaeli ve İstanbul’da da gayrimenkule yatırılan paranın geri dönüş süresi sırasıyla 21 ve 22 yıl oldu. İstanbul’da ortalama metrekare fiyatı 3 bin 823 lira, Kocaeli’de ise 2 bin 88 lira.

BURSA DÖRDÜNCÜ SIRADA

Endeksa Kurucu Ortak ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, Türkiye genelinde ortalama konut metrekare satış fiyatının 2 bin 404 lira, ortalama konut fiyatının 312 bin 520 lira ve ortalama geri dönüş süresinin de 18 yıl olduğunu söylüyor. Türkiye genelinde konut satış fiyatlarındaki son bir senelik değer artışı ise yüzde 5,88 seviyesinde olarak hesaplanıyor. Büyükşehirler sıralamasında İlk 3 şehri yüzde 24,28 ile Bursa, yüzde 24,04 ile Ankara, yüzde 21,96 ile Adana, yüzde 21,75 ile Konya, yüzde 20,79 ile Şanlıurfa, yüzde 19,47 ile Kocaeli ve yüzde 16,93 ile İstanbul izliyor.

AMORTİSMAN SÜRESİ ŞANLIURFA’DA DÜŞÜK

Görkem Öğüt, endeksa verilerine göre uzun süredir artış görülmeyen şehirlerden biri olan Şanlıurfa’da ise son bir senede konut fiyatlarının artış gösterdiğini belirtti. Şanlıurfa’da ortalama konut metrekare satış fiyatı 1.297 lira, ortalama konut fiyatı 230 bin 866 lira, konut yatırımının geri dönüş süresi ise 16 sene şeklinde hesaplandı. Amortisman süresinin kısa olduğu bir diğer şehir ise Antalya. Burada da geri dönüş süresi 16 yıl, ortalama metrekare satış fiyatı 2 bin 635 TL, ortalama konut fiyatı 321 bin 470 TL. Hızlı geri dönüşte 17’şer yıllık amortisman süreleriyle Ankara ve Gaziantep ön plana çıkıyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.