Konut Fiyatlarındaki Artışlar Enflasyonda ve Barınma da Ciddi Sorun Olacak

Konut Fiyatlarındaki Artışlar Enflasyonda ve Barınma da Ciddi Sorun Olacak

Son iki yılda Türkiye konut fiyatları yüzde 95.6, yeni konut fiyatları yüzde 108.5 arttı. Konutların bu kadar yükselmesi ilerleyen dönemde hem enflasyon hem de barınma açısından büyük sorunlara yol açaçacak.

A+A-

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Abdurrahman Yıldırım, bugünkü köşesinde konut fiyatlarını kaleme aldı. İşte Abdurrahman Yıldırım'ın 'Birileri doların, birileri konutun peşinde koşmuş' başlıklı yazısı...

TCMB tarafından hazırlanan Türkiye Konut Fiyat Endeksi kasım ayında yüzde 9, son bir yılda yüzde 50.5 arttı. Yeni konutların fiyatı ise daha hızlı yükseldi ve kasım ayında yüzde 9.1’e, son bir yılda yüzde 59’a çıktı. Hem aylıkta hem yıllıkta ilk kez böylesine yüksek fiyat artışları gerçekleşti.

Vade bir yıldan iki yıla çıkarıldığında artış devam ediyor. Son iki yılda Türkiye konut fiyatları yüzde 95.6, yeni konut fiyatları yüzde 108.5 arttı.

-Yeni konutların fiyat artışında önden gitmesi dikkat çekici. Yeni konutlar arzı artırdığından dolayı fiyatları çoğu zaman dengeleyici değil, yukarı yönde harekete geçirici rol oynuyor.

-Bunda konut inşa maliyetlerinin hızla artmasının rolü var. Nitekim kasım ayı ayı itibariyle son bır yılda bina inşaat maliyeti yüzde 48.8 arttı. Bu konuyu ayrı bir yazıda ele alacağım.

KONUT FİYATI KASIMDA YÜZDE 9 ARTTI, ARALIKTA KAÇ ARTACAK?

-Talep yüksekti ki kasım ayında fiyat rekoru yanında satış rekoru da yaşandı. Aralık ayında da 226.503 adet konut satıldı ve önceki yılın aynı ayına göre yüzde 113.7 artış kaydedildi. Bir rekor artış da burada yaşandı.

-Yani kasım ve aralık aylarında birileri doların peşinde koştururken, birileri de yükselen kur ve enflasyon karşısında sığınılacak liman olarak konut ve gayrimenkul almanın derdindeymiş.

-Kasım ayı rekorun ardından aralık ayında konut fiyatlarının ne kadar yükseleceği şimdi daha önemli hale geldi. Yüksek bir artış gelecek de, ne kadar yüksek?

-Bu konuda Betam’ın sahibindencom’da yer alan ilanlardan hesapladığı endeks iyi bir öncü gösterge gibi. Bu endekse göre aralık ayında konut fiyatları aylık yüzde 22.3 ve yıllık yüzde 91 yükseldi. Elbette çok şaşırtıcı.

KONUT FİYATI DOLARLA MI YARIŞACAKTI?

-Merkez Bankası ile Betam endeksleri arasında fiyat artışı yönünden belirgin bir paralellik zaten var. Mesela ekim ayında konut fiyatları Betam’a göre yüzde 6.5, TCMB’ye göre yüzde 5.5 arttı. Yıllık artış Betam’da yüzde 47.5 iken, TCMB’de yüzde 40 idi.

-Kasım ayında Betam’ın endeksi yüzde 11.3 ve yıllıkta yüzde 58.9’a yükseldi. Dün açıklanan aynı aya ait TCMB Konut Fiyat Enedeksi de aylık bazda yüzde 9, yıllıkta yüzde 50.5’e çıktı.

-Aralıkta ise Betam’ın artışı aylık yüzde 22.3 ve yıllık yüzde 91 oranında. Merkez Bankası’nın bir ay sonra açıklayacağı aralık endeksinin kaça çıkacağı aşağı yukarı belli. Arada aylık bazda birkaç puan, yıllık bazda 8-10 puan fark olabilir. Bilemedik saptı diyelim, 15 puanlık fark koyalım, aylık çift haneli ve yıllık yüzde 70’in üzerinde fiyat artışı ile karşılaşabiliriz.

-Yılın sonunda dolar artışı yüzde 79 idi, konut fiyat artışı buna yakınsıyor demektir.

YÜKSEK FİYATLAR NEYE YOL AÇAR?

-Herkes dolar almak zorunda değil. Ama herkesin barınma gibi bir zorunluluğu ve hakkı var.

-Bir yılda fiyatı yüzde 70 artan konuta kim nasıl finansal ulaşım sağlayacak? Fiyatlar uçup gitmiş ve üstelik faiz oranları da yüksek.

-Diyelim ki barınmak için ev almak şart değil, kirada da oturabilir. Ancak fiyatı yüzde 70 artan konutun kirası da buna göre olmayacak mı?

-Konut fiyatlarında meydana gelen yüksek artışlar önce enflasyonda sonra barınma da ciddi sorunlara yol açacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.