Konut Alıcıları Pazarlık Yapmayı Seviyor

Konut Alıcıları Pazarlık Yapmayı Seviyor

Konut satan firmaların müşteri ile ilişkileri çok önemli. Konut satın alan vatandaşlar inşaat firması ile pazarlık yapmayı seviyor. İnşaat firmasından duyduğu yanlış bir cümle alıcının konut almaktan vazgeçmesine neden olabiliyor.

A+A-

Gayrimenkul almak isteyen vatandaşlar pazarlık hevesiyle yanıp tutuşuyor. Çanakkale Kalem Gazetesi yazarı Özgür Demirci bugünkü yazısında 'gayrimenkul sektöründe pazarlık'ı anlattı. İşte o haber...

Yer yer karşılaştığımız bir durum da pazarlık hevesiyle yanıp tutuşan vatandaşlardır gayrimenkul sektöründe. Ömrü hayatında 2 kez ev almış 1 kez ev satmış veya 3-5 kez ev alıp satmış adayların karşımıza gelip bizden daha iyi pazarlık yapabileceklerine bizi ikna etmeye çalışmaları cidden enteresandır. 

Sanılır ki mal sahibi ile oturunca biraz ekonomik şartlardan bahsedip, biraz paranın kolay kazanılmadığından dem vurup, taşınma ve tadilat masraflarından bolca konuşup, “paramız nakit” cümlesini defalarca sıralayıp üstüne de hayır duası edeceklerini söyleyince mal sahipleri yelkenleri suya indirip 400.000 TL’lik daireyi 325.000’e düşecektir. Oysa hiç öyle olmamıştır ve hiç de öyle olmayacaktır. Çünkü gayrimenkul satışı ayrı bir profesyonellik ister ve bu profesyonellik bir süreç yönetimini gerektirir. Yeri geldiğinde değil 10.000 TL için, alıcı adayının yanlış bir cümle kullanması veya mal sahibinin alıcıyı rahatsız eden bir cümle kurması tüm satışın yatması için yeterli bir sebeptir.

Gayrimenkul sektöründe satış veya alış kararı kolay verilmez. Çok farklı dinamikler o satışın bir parçasıdır ve bu dinamikleri bilmeden bir mal sahibine aralıksız bir baskının alıcı adayınca yapılması mal sahibini inanılmaz derecede rahatsız eder. Çünkü gerçekten satma niyetinde olan bir mal sahibinin ruh hali oldukça kırılgan olduğu gibi, satma niyetinde olmayan bir mal sahibinin de tavrı alıcı açısından kabul edilemez derecede rahatsız edicidir. Bu sebeple biz profesyonel gayrimenkul danışmanları pazarlık sürecinde mal sahipleri ile alıcı adaylarını aynı masaya oturtmayı doğru bulmayız. Bundaki amaç birçoklarının düşündüğü gibi aradan para götürmek değil, bilakis rakamların daha net olarak yazıya dökülmesi ve sonradan ortaya çıkabilecek problemleri öngörerek iki tarafı da nahoş durumlardan korumaktır.

Bir pazarlık sürecinin 3 tarafı vardır ve o masaya ham mal sahibinin, hem alıcı adayının oturması sürecin tamamen kontrolsüz olarak ele alınmasına ve gayrimenkul danışmanının da zor durumda kalmasına sebep olur. Kendi adıma en rahatsız olduğum konulardan biri temsil ettiğim kişiyi böyle bir durumla karşı karşıya getirmektir. Yukarıda da dediğim gibi kontrolsüz biz süreç çoğu zaman çok sert tavırların masaya dökülmesine, strese ve gönül kırıklıklarına sebep olur. Bu noktada sürece profesyonel olarak yaklaşan bir gayrimenkul danışmanının arada olması hem taleplerin daha kabul edilebilir hale gelmesine ama daha önemlisi bu taleplerin telaffuzunun daha doğru dile getirilmesine olanak sağlar.

Neticede her pazarlığın mutlaka satışla sonuçlanması gerektiği gibi bir kaide yoktur. Ancak her pazarlık olumlu veya olumsuz bir şekilde sonuçlanır. Profesyonel bir gayrimenkul danışmanı bu pazarlık olumlu da olsa, olumsuz da olsa süreci doğru yürütmekle mükelleftir. Bu sürecin sonunda kırgınlık olmamalı, talepler karşılanmamış ve pazarlık satışa dönmemiş olsa bile taraflar bu durumdan stres harbinden çıkmış gibi hissetmemelidir. Bir gayrimenkulü almak veya satmak istemek tüm şartların bizim lehimize sonuçlanması gibi bir anlamı beraberinde getirmez. Bununla beraber anlamsız ısrarların ve çekişmelerin içine girip kişilerin keyiflerini kaçırmasına ise hiç değmez.

Her işi işinin ehline bırakmak gerektiğinden yola çıkarak, gayrimenkul sektöründe de yola çıkarken iyi bir gayrimenkul danışmanıyla yol arkadaşlığı etmek bu süreçte gerçekleşecek olacak pazarlıkların daha keyifli, daha şeffaf ve daha kazançlı olmasını sağlayacaktır. Size güven veren ve işinin ehli bir gayrimenkul danışmanı ile bu tecrübeyi deneyimlemek hayatınızda bu denli önemli bir karar verirken çok isabetli bir yaklaşım olacaktır. Sizi anlayan ve size güven veren bir gayrimenkul danışmanı ile en kısa sürede yolunuzun kesişmesi dileğiyle.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.