Konkordato'da Çekler Ne Olacak?

Konkordato'da Çekler Ne Olacak?

Bankalar, konkordato düzenlemesinde fiilen karşılaştıkları sorunlara çözüm bekliyor. TBB başkanı Aydın, "Biz bankalar arkası yazılmış çekleri ne yapacağız? Çek verilmiş, mal alınmış satılmış. Şirket konkordato ilan etmiş. Ne olacak?" diye sordu

A+A-

Türkiye Bankalar Birliği (TBB) üyesi bankaların genel müdürleri, yılbaşı öncesi İstanbul’da Grand Hyatt Otel’de buluştu. TBB Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın’ın ev sahipliğinde düzenlenen kokteyl, bilgilendirme ve sohbet toplantısında sektöre ilişkin makro gelişmeler ve reel sektör ile yaşanan konular değerlendirildi.

Bankacıların verdiği bilgilere bakıldığında banka genel müdürlerinin temel ortak konuları, şirketler ile yapılan yapılandırmalar, konkordato ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ile birlikte çeşitli illerde yapılan toplantılardan ortaya çıkan sorunlar oldu.

ÇEKLER NE OLACAK?

Genel olarak gelecek yıla ilişkin pozitif beklentilerin paylaşıldığını ifade eden özel bir bankanın CEO’su, konkordato konusunda bu hafta içinde çıkan yönetmelik düzenlemesinden bankaların da memnun olmadığını ifade etti. Bankacı, “Konkordato süreci bir kesimi değil, ilan eden şirketle birlikte pek çok tarafı etkiliyor. O nedenle bir kuş gibi hassas bir konu. Çok sıkarsanız boğulur, bırakırsanız uçar gider. Bu nedenle izlenecek yasal süreç çok önemli. Biz bankalar arkası yazılmış çekleri ne yapacağız? Çek verilmiş, mal alınmış satılmış. Şirket konkordato ilan etmiş. Ne olacak? Bu gibi konularda mahkemeler de karar veremiyor. Burada karar alıcı olarak mercilerin dikkatli ve ölçülü olması gerekiyor” dedi.

Bankaların konkordatoya ilişkin yapılacak yeni düzenlerde bu tür fiili konuların göz önünde tutulmasını istediğini ifade eden bankacılar, TBB de görüş vereceğini ilettiler. Şirketlerle yapılan görüşmelerde kredi yapılandırmalarında iyi bir noktaya geldiklerini kaydeden bankacılar, konkordato ilen eden bir kaç büyük şirkette bürokratik prosedürlerin süreci uzattığını ifade ettiler. Bankacılar konkordato fizibilitelerin kim tarafından yapılacağının çok önemli olduğunu vurguladılar. Bir bankacı, “Çünkü bu konu herkesi etkiliyor. Piyasa duruyor, ekonomi olumsuz etkileniyor” dedi.

Bankacı, çek konusunda insanların kötü niyetli olmadığını ancak bu konuda da kötü niyetli insanların çıkabileceğini söyledi.

Sektörde bir önce de bankayla masaya oturup yapılandırma yapan, ancak daha sonra konkordatoya giden şirketlerin olduğu da gündeme gelmişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.