Kırım Tatarlarına 500 Konut Projesine Onay

Kırım Tatarlarına 500 Konut Projesine Onay

Ukrayna Başbakan Yardımcısı, Bakan İrına Vereşçuk, Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov ve Türkiye’nin Kıyiv Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere, bugün bir araya geldi. Görüşmede,Türkiye’nin Ukrayna’daki Kırım Tatarlarına yönelik 500 konut projesi ele alındı.

A+A-

Türkiye Cumhuriyeti ile Ukrayna arasında imzalanan mutabakat gereği Kırım Tatarları için Ukrayna’da 500 konut inşası için çalışmalar devam ediyor. Bugün, Ukrayna Başbakan Yardımcısı, Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanı İrına Vereşçuk, Ukrayna Milletvekili Rüstem Umerov ve Türkiye’nin Kıyiv Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere konuyu görüşmek üzere bir araya geldi. Görüşmede, Türkiye’nin Ukrayna’daki Kırım Tatarlarına yönelik 500 konut projesi ele alındı.

MIKOLAYİV’DE UYGUN ARSA BULUNDU. KIYİV VE HERSON İÇİN SÜREÇ DEVAM EDİYOR

Ukrayna Milletvekili ve Kırım Tatar Milli Kurultayı Delegesi Rüstem Umerov görüşmeye ilişkin şu ifadeleri kullandı: 

“Bugün Başbakan Yardımcısı, Geçici İşgal Altındaki Toprakların Yeniden Entegrasyonu Bakanı Iryna Vereshchuk ve Türkiye’nin Ukrayna Büyükelçisi Yağmur Ahmet Güldere ile görüştük. Öncelikle, ülke içinde yerinden edilmiş vatandaşlar için toplu konutların inşaatını konuştuk. Bugün itibarıyla Mıkolayiv’de uygun arsa bulunmuş durumda. Herson ve Kıyiv’de toplu konutların inşaatı için arsa tahsisinde hala bürokratik zorluklar yaşanıyor. En yakın zamanda arazi sorununu çözmek için Herson’u ziyaret edeceğiz. Önümüzdeki yıl inşaatın başlamasını umuyoruz. Kırım Tatarları dahil, geçici işgal altındaki bölgeleri terk etmek zorunda kalan vatandaşlar ve Ukrayna’nın doğusundaki Terörle Mücadele Operasyonu gazi ve şehit aileleri için 500 dairenin inşasını ele alan ve Türkiye ile yapılan hükümetler arası anlaşmanın bizim parlamentomuz tarafından onaylandığını hatırlatmak isterim. Bundan sonra Türkiye Parlamentosu’nun da adı geçen anlaşmayı onaylaması bekleniyor. Ayrıca bugün yapılan toplantıda Kırım Tatar dilinin gelişimi için bir çalışma grubunun oluşturulması kararlaştırıldı. Çalışma grubuna Başbakanlık, Parlamento, Kırım Tatar Milli Meclisi ve Türkiye’nin Kıyiv Büyükelçiliği’nin temsilcileri dahil edilecek. Kültür ve eğitim alanlarında çalışmalarımıza devam ediyoruz. Projelere kapsamlı destek için Türkiye Cumhuriyeti’ne teşekkür ederiz!”

KIRIM TATARLARINA 500 KONUT PROJESİNE ONAY

Nisan 2021’de Türkiye Cumhuriyeti Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Kırım Tatarları için Ukrayna’da TOKİ eliyle 500 konut inşa edileceğini açıkladı. Dün gerçekleştirilen Türkiye-Ukrayna Yüksek Düzeyli Stratejik Konsey Toplantısı’nda, “Türkiye Cumhuriyeti Hükumeti ile Ukrayna Hükumeti Arasında Kırım Tatar Halkının Temsilcileri ve Ukrayna Vatandaşlarının Yararlanıcı Kategorileri İçin Konut Yapımı Alanında İşbirliğine Dair Çerçeve Anlaşması” imzalandı.

Anlaşmaya göre, inşa edilen 500 daireden 450’sinin Kırım Tatarlarına, geri kalan dairelerin ise ülke içinde yerinden edilmiş kişilere ve terörle mücadele operasyonuna katılanlara teslim edileceğini kaydeden Umerov, geçen hafta, Kırım Tatar halkının milli lideri Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu ile konut inşaatı için ayrılan alanı incelediklerini bildirdi. Umerov, bu gelişmeyle beraber en kısa zamanda inşaatın başlayacağı ve 500 ailenin yeni evlere kavuşacağı ümidini dile getirdi.

Ukrayna Parlamentosu, Ukrayna ile Türkiye Cumhuriyeti arasında imzalanan Kırım Tatarları için konut anlaşmasını Temmuz 2021’de onayladı. Anlaşmaya göre, inşa edilen 500 daireden 450’si Kırım Tatarlarına, geri kalan daireler ise ülke içinde yerinden edilmiş kişilere ve terörle mücadele operasyonuna katılanlara teslim edilecek.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.