Kiralar Konut Fiyatları İle Yarışıyor

Kiralar Konut Fiyatları İle Yarışıyor

Konut kredi faizlerinin çok yüksek olması ile vatandaşlar ev satın alma hayallerini erteleyip kiraya yöneldi. Kiradaki bu talep artış oranın fiyat artış oranını geçmesine neden oldu.

A+A-

Konut fiyatları Mart,Nisan ve Mayıs aylarında artış gösterdi.Ev almak isteyenler kredi almaya yöneldiler.Ancak bankaların konut kredisi için uyguladıkları faiz oranları oldukça fazla. 

Konut kiralarındaki artış adeta konut fiyatlarıyla yarışıyor. Bankaların konut kredisi uyguladıkları faiz oranları fazla olduğundan vatandaş ne yapacağını bilemiyor. 2019 yılında özellikle Mart, Nisan ve Mayıs aylarında konut fiyatlarında artış görüldü. Bu artış konutların satışını fazlasıyla etkiledi. 2018 yılı Nisan ayında 84.403 konut satışı gerçekleşti. Tüm Türkiye’de gerçekleşen toplam konut satışında 2019 yılında %18,12 azalma yaşandı. 2018 yılında toplam satış 2019 yılında 1.309.000 oranında düşüş gösterdi. 2019 yılı Mart ayında da büyük bir düşüş yaşandı. Mart ayında başlayan bu gerileme Nisan ve Mayıs aylarında çoğaldı. 2019 Mart ayı 2018 Mart ayına göre %3,81 oranında küçülmeye gidildi.

Ekonomik zorluklar konut satışları düşürdü. Konut almanın iyi bir yatırım olarak görülmemesi konut satışlarında azalmaya sebe oldu. Konut fiyatlarında yaşanan bu artış kiraları da büyük oranda etkiledi. Kiracılar bu durumdan oldukça hoşnutsuz. Konutlara olan geri dönüş 2019 yılında %6,05 oranında azalmaya neden oldu. 2019 yılında toplam elde edilen ciro 2018 yılına göre daha fazla. Ancak bu durum henüz bir artıya dönüşmemiş. 

İnşaat malzemeleri konut fiyatlarını etkiliyor

İnşaat ciro endeksi fazlalaşmış ve bu durumun yansımaları henüz tam olarak yansımamış. Konut fiyatlarını etkileyen bir etkende inşaat malzemeleri oldu. Malzemelerin pahalılığı konutların fiyatlarında artışa neden olmuş ve bu olumsuz bir şekilde yansımıştır. Maliyetlerin üst seviyede olması konutlarla ilgili sıkıntıların yaşanmasına neden oldu. Doların ve euronun yükselmesi inşaat malzemelerin fiyatının artmasına neden olmuş ve bu durum kur seviyesinin de artışına sebep olmuştur. Konutların satılmaması ruhsat alımlarını da azaltmıştır. Türkiye genelinde azalma yaşanmıştır. Geçen yıl 75.183 yapı ruhsatı alınırken 2019 yılında bu %45,9 oranında azalmıştır. Yapı ruhsatı alarak konut inşa etmek isteyenler artık konutları yatırım olarak görmüyor. Konut satışlarındaki bu düşüş inşaat sektöründe de sıkıntılar yaratıyor. Geçen yıla göre konutlarda %43, ofislerde %64 oranında azalma oldu. Ticari amaçlı yapılan otel ve parekendelerde azalma konutlara göre daha az. Otellerde %13 oranında azalma meydana gelirken parekendeler de %22 oranında azalma oldu. Mart ayında başlayan azalmalar Nisan ayında da devam etti. Faiz oranlarının da artmasıyla ipotekli konut sayılarında büyük oranda azalma görülmekte. Bu azalma oranı yüzde 61'lere çıkmıştı. Önümüzdeki aylarda da bu durumun devam edileceği düşünülmekte. Mayıs ayında konut almalar daha çok artarken bankaların verdiği konut kredilerinin faiz oranlarında büyük artış oldu. 2.4 puan artan konut kredisi faiz oranları satışları yine olumsuz etkiledi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.