Kiracılar Koronavirüs Nedeniyle Kirasını Ödeyemezse Ne Olur?

Kiracılar Koronavirüs Nedeniyle Kirasını Ödeyemezse Ne Olur?

Koronavirüs nedeni ile kiracılara destek verilecek mi, kiracı kirayı ödemezse ne olur, kiranın ödenmemesi nedeniyle tahliye davası açılabilir mi, icra takibi yapılabilir mi? Soruların yanıtları haberimizde...

A+A-

Koranavirüs salgını döneminde en çok etkilenen kişilerin başında alt gelir gubu aileler ve kiracılar yer aldı. 

İşten çıkarılması ya da zorunlu ücretsiz izine çıkarılması nedeni ile gelir kaybına uğrayan kiracılar ne yazık ki kiralarını ödeyemez hale geldi. 

KONUT KİRACILARI İÇİN KORANAVİRÜS MÜCBİR SEBEP SAYILACAK MI?

Hatırlanacağı üzere koranvirüs salgını ilk patlak verdiği dönemde alışveriş merkezlerinde bulunan dükkanlar ve zorunlu olarak kepenk indirmek zorunda kalan esnafların işyeri kiraları için koranavirüs mücbir sebep sayılmış ve kira erteleme hakkı verilmişti. 

İşyerleri için verilen bu haklar konut kiracıları için de işten çıkarılan ve gelir kaybı yaşayan kişilerin de mücbir sebep hakkından yararlanıp yararlanamayacağı sorularını gündeme getirdi. Koranavirüs nedeni ile işsiz kalanlar ve para kaybı yaşayanlar için koranavirüs mücbir sebep sayılacak mı, kira desteği var mı, kirasını ödeyemeyen kiracı tahliye edilecek mi?

Bu sorulara yanıt veren Milliyet Gazetesi yazarı Prof. Dr. Erol Ulusoy kiracıların ve ev sahiplerinin haklarını değerlendirdi. Konu hakkında yapmış olduğu değerlendirmesinde kira sözleşmesinin devam ettiği süre boyunca kiralanan konut kullanılmasa dahi kira yükümlülüğünün devam ettiğini belirten Ulusoy kişi Covid 19 tanısı ile hastaneye yatsa dahi bu kuralın geçerli olacağını söyledi. 

Konut kirası borçları için koranavirüsün mücbir sebep sayılamayacağını belirten Ulusoy kiracıların borç ödeme yükümlülüklerinde bir değişiklik olmadığını belirtti. 

DEVLET KİRA DESTEĞİ VERECEK Mİ?

Bu noktada vatandaşın tek çaresi devletin kira ödemeleri için işsiz kalan kişilere destek vermesi oldu. 

Şu ana kadar açıklanan koranavirüs tedbir paketleri kapsamında henüz kira desteği müjdesi gelmedi. Kiracılar için alınan önlemler kapsamında şu anda sadece 30 Nisan’a kadar genel olarak icra takipleri durdurulduğu ve acil işler dışında mahkemeler de işlem yapmadığı için kiranın ödenmemesi nedeni ile icra takibi yapılması ve kiracının zorla evden çıkarılması engellenmiş oldu. 

Bu süreçte ev sahipleri ile kiracıların karşılıklı anlaşma yolu ile kira ödemesi için yeni bir çözüm formülü üretmeleri gerekiyor. Örneğin 3 aylık kiranın diğer kira bedellerine eklenmesi ve bu şekilde yeni bir kira tutarının belirlenmesi gibi formüller üretilmesi öneriliyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.