Kira ve Konut Üretiminde Teşvik Edici Hamlelere İhtiyaç Var

Kira ve Konut Üretiminde Teşvik Edici Hamlelere İhtiyaç Var

KDV indirimlerini değerlendiren EVA Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı KDV indiriminin yeni projelerin gelişmesi ve satışında etkisi olacağına bunun yanında kira ve konut üretiminin teşvik edilmesi gerektiğine dair açıklamada bulundu.

A+A-

1 Nisan 2022 ‘ye kadar alınan tüm ruhsatlarda eski KDV oranlarının geçerli olacağına dikkat çeken Yazıcı, “Yeni yasanın geçerliliği 1 Nisan 2022 tarihinden sonra alınacak ruhsatlara bağlı yapılan işlemleri etkiliyor. Bu tarihten sonra ruhsat alınan Kentsel dönüşüm alanlarındaki projelerde 150 m2’ye kadar olan konutlarda KDV %1, sonraki her metrekare için %18 olarak düzenlenmiş durumda. Eğer projeniz kentsel dönüşüm kapsamında değilse 150 m2’ye kadar %8 daha sonraki her metrekare için %18 KDV’ye tabi olacak.  Konut, arsa ve arazilerde eğer afet riski kapsamı dışında ise KDV %8 olarak hayatımıza giriyor. Bu açıdan yeni projelerin gerek geliştirilmesinde,  gerekse satışında bir miktar destek olacak. Ancak bu rakamın tümü son kullanıcıya yansımayacaktır.” dedi.

Üreticinin büyük belirsizlik ve fiyat artışı korkusu nedeni ile çok temkinli olduğunun da altını çizen Yazıcı, “Eski yıllara göre yeni proje üretimi çok azaldı. Riskler çok büyüdü artık “önce sat sonra yap” gibi bir modele geçilebilir. Aksi durumda proje geliştirme cesareti bulabilen geliştirici sayısı eski yıllardaki gibi olmayacaktır. Türkiye maalesef bir barınma krizine doğru gidiyor. Kira ve konut üretimini teşvik edici başka hamlelere de ihtiyaç var. KDV’deki indirimle birlikte daha adil bir düzene geçiyoruz. 150 m2’ye kadar olan konutlar tek tip KDV var %8. Eğer Afet riski altındaki kanun kapsamında yenilenmiyorsa o kapsamda yenilenenlerde KDV %1. 150 m2 üstü ise “150’yi aşan kısım için”  %18 olarak KDV uygulanıyor. Örnek olarak; eski sistemde 155 m2’lik bir evin tüm bedeli üzerinden  %18 KDV uygulanıyordu. Yeni mevzuata göre ruhsat alınıp yapılınca sadece 5 m2’si için %18 KDV ödenecek, kalan kısmı için %8 KDV ödenecek. Ancak bu rakam sadece yeni ruhsatlarda geçerli olacağı için daha önümüzde uzun yıllar konutta KDV karmaşası devam edecek gibi duruyor. Ancak eski karışık sisteme göre daha net, adil bir sistem ve sektörün bir miktar önünü açılacak öngörüsündeyim.“ şeklinde görüşlerini dile getirdi.

Arsa ve araziler için uygulanacak KDV indirimi için de bilgilere veren Yazıcı, açıklamalarını şu sözlerle tamamladı:

Arsa ve arazilerde KDV %8 olarak alınacak. Dolayısıyla maliyette de %10’luk bir düşüş görülecek. Ancak her arsa sahibi şirket değil. Bu yüzden şahıs mülkiyetinden el değiştirenlerde bu etki görülmeyecek. Ancak kurumsal proje geliştirenler açısından maliyet düşürücü güzel bir gelişim.  Özellikle gayrimenkul yatırım ortaklıkları için farklı yönlerden avantaj olacaktır.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.