Kira Tespit Davası Nedir?

Kira Tespit Davası Nedir?

Kira tespit davası, kiracı ya da kiraya veren tarafından açılan kira bedelinin yeniden belirlenme talepli bir davadır. Kira tespit davası nasıl açılır? Kira tespit davası ile kiraya zam yapılabilir mi?

A+A-

Ev sahipleri ile kiracılar arasında kira bedelleri konusunda en çok anlaşmazlık yaşanan dönemden geçiliyor. Ev sahipleri yüksek kira bedelleri istedikleri için mevcut kiracıları evden çıkarmak istiyorlar. Bu gerçekleştirilemeyince ise hukuki yollara başvurularak kira tespit davası açılabiliyor. Peki kira tespit davası nedir? Kira tespit davası nasıl açılır? Kira tespit davası ile kiraya zam yapılabilir mi? 

KİRA TESPİT DAVASI NEDİR?

Ev sahipleri ile kiracılar arasındaki tüm ilişkiler kira sözleşmeleri ile tesis edilmektedir. Bu kira sözleşmelerinde kiraya yapılacak zamlara ilişkin dönem ve miktar ayrıntıları yer almaktadır. Ancak zm dönemi geldiğinde taraflar arasında anlaşmazlıklar olabilmektedir. Bu konuda kanun gayet açıktır. Ev sahipleri kiraya zam yapmak istediklerinde son 12 aylık TÜFE oranınca kira artışı gerçekleştirebilirler. Bu azami zam miktarıdır. Kiracının onayı olmadan bu zam oranı kesinlikle aşılamaz.

Kira zammı konusunda anlaşmazlık yaşanması durumunda ev sahiplerinin kira tespit davası açma hakları bulunmaktadır. Ancak bu davanın açılması kiracının mağdur edilmesi anlamına gelmiyor. Ev sahipleri yine TÜFE oranının üzerinde zam talep edemezler. Yalnız burada ev sahiplerini koruyan bir istisna bulunmaktadır. 5 yıldan uzun kira sözleşmelerinde mahkemeler emsal kira bedelleri, kiralanan evin durumu ve TÜFE oranlarını dikkate alarak kira bedelini yeniden belirlerler. 

KİRA TESPİT DAVASI NASIL AÇILIR?

Kira tespit davası hem kiracı tarafından hem de ev sahipleri tarafından açılabilir. Bu davayı açabilmek için mahkemeye dilekçe ile başvurmak gerekir. Bu davalar ilgili konutun bulunduğu yerde sulh hukuk mahkemelerinde açılmalıdır. Taraflar yazılı delillerini mahkemeye sunarlar. Bu yazılı delillerin en önemlisi de mevcut kira sözleşmesidir. 

KİRA TESPİT DAVASI İLE KİRAYA ZAM YAPILABİLİR Mİ?

Kira tespit davası yoluyla ev sahipleri kiraya zam yapabilme imkanı elde edebilirler. Ancak bu konuda bir kesin hüküm bulunmamaktadır. Yapılacak olan araştırmada aynı yerde bulunan emsal evlerden elde edilen kira bedelleri dikkate alınır. Bu bedeller ile kira sözleşmesindeki yükümlülükler değerlendirilerek mahkeme tarafından yeni bir kira bedeli tespit edilir. Bu kira bedeli mevcut kira fiyatının üzerinde olabileceği gibi altında da olabilir.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.