Kentsel Dönüşüm Genelgesi 19 Şubattan Önceki Projeleri Kapsamıyor

Kentsel Dönüşüm Genelgesi 19 Şubattan Önceki Projeleri Kapsamıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından açıklanan Kentsel Dönüşüm genelgesi, yayınlandığı 19 Şubat 2019 tarihinden önceki kentsel dönüşüm projelerini kapsamıyor.

A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un imzası ile Türkiye genelinde en riskli alanların 3 ay içerisinde Bakanlığa bildirilmesinin istenildiği ve 81 ile gönderilen Kentsel Dönüşüm genelgesini değerlendiren Leke Fikirtepe Platformu Sözcüsü Engin Akgüzel, geçtiğimiz gün açıklanan Kentsel Dönüşüm Stratejik Eylem Planı’nda Kadıköy Fikirtepe’nin yer almadığını söyledi.

Genelgenin, önceki dönüşüm projelerini değil, yayınlandığı 19 Şubat 2019 tarihi itibariyle gerçekleşecek projeleri kapsadığını belirten Engin Akgüzel, “Fikirtepe bölgesi için hükümetin nasıl bir çözüm getireceğine ilişkin belirsizlik devam etmektedir. Bugün bölgede mağdur olan 65 bin kişiyi temsilen Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sorumuz şu: 2005 yılında kentsel dönüşümde pilot bölge seçilen Fikirtepe, Kentsel Dönüşüm Stratejik Eylem Planı’nın neresinde ve ne zaman yer alacak?”

Seçimlerden önce beklenen yasal düzenleme

Kadıköy Fikirtepe’de arsa ve konut sahibi 65 bin mağduru temsilen oluşturulan Leke Fikirtepe Platformu’nun Ocak ayında başlattığı “Sessizliği bozmak için lekeye çivi çak ve paylaş!” konulu sanatsal kampanyası, üçüncü ayında da devam ediyor. Bölgede sorunlar çözülünceye kadar kampanyayı farklı etkinlikler ile sürdüreceklerini belirten Leke Fikirtepe Platformu Sözcüsü Engin Akgüzel, “31 Mart tarihinde yapılacak yerel seçimlerden önce hükümetin bölgemiz için acilen aksiyon alması ve gereken tüm yasal düzenlemeleri yapmasını bekliyoruz” dedi.

Fikirtepe eklenecek mi?

Ek bir düzenleme ile 5 yıllık bir program hazırlanması ve kapsamında kira desteğinin de yer aldığı bu programın bir an önce kamuoyuna açıklanmasını beklediklerini dile getiren Engin Akgüzel, “Kentsel Dönüşüm Stratejik Eylem Planı’na Fikirtepe’nin eklenmesini talep ediyoruz. Devlet tarafından plansız bir şekilde başlatılan süreç, bugün sadece Fkirtepe bölgesinde 65 bin kişiyi etkileyen büyük bir mağduriyete dönüştü. Evleri yıkılan vatandaşlar olarak kiralarımızı ödeyemez durumdayız. Devletin bir an önce bölgeye müdahil olmasını bekliyoruz. Sosyal devlet anlayışı da bunu gerektirir” diye konuştu.

Kentsel Dönüşüm birimi kurulmalı

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bünyesinde Kentsel Dönüşüm Birimi kurulmadığı için, başvuracakları ve çözüm sunacak sorumlu bir mercii bulamadıklarını dile getiren Engin Akgüzel, “Çevre ve Şehircilik Bakanlığı biz arsa ve konut hak sahiplerine; ‘evlerinizi müteahhide vermek için imza atarken bize mi sordunuz?”diye soruyor. Oysa o tarihte Bakanlık bize ‘imza vermediğiniz takdirde evlerinizi, arsalarınızı kamulaştırırız” dedi. Biz, Bakanlığın bu yaklaşımı nedeniyle evlerimizi müteahhitlere verdik” dedi. Akgüzel, sözlerine şöyle devam etti:

“O tarihte kentsel dönüşümle ilgili herhangi bir yasal düzenleme yoktu. Bölgede inşaatlar başladı. Bir süre sonra da işlerin yürümediği görüldü. Sorunları çözmek için mevzuatta sürekli değişiklikler yapıldı. Zaman içinde bu değişikliklerin de sorunlara çözüm getirmediği görüldü. Bugün binlerce kentsel dönüşüm mağduru olarak tüm ilgili mercilere, bölgede yaşadığımız sorunlara acil çözüm getirilmesi çağrısında bulunuyoruz. Çağrımızın ilk adresi; her kente özgü kentsel dönüşüm anayasası getiren, inşaat faaliyetlerinin belirtildiği tarihte bitirileceğini ilan eden ve ülkemizde artık hiçbir inşaatın yarım kalmayacağını vaad eden Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nadır.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.