Keller Williams, Gayrimenkul Danışmanını Marka Haline Getiren Bir Sistem Şirketi

Keller Williams, Gayrimenkul Danışmanını Marka Haline Getiren Bir Sistem Şirketi

İzmir’de 350 danışmanla gayrimenkul danışmanlık hizmeti veren Keller Williams ofislerinin yönetici ortağı Neşet Birlik, “Keller Wiliams’ı diğer markalardan ayıran en önemli özellik danışmanlarını marka haline getiren bir sistem şirketi olmasıdır” dedi.

A+A-

Kurumsal bir firmada yöneticilik yapan Neşet Birlik, kendi işini kurma düşüncesini hayata geçirmek için uygun fırsatlar arıyordu. Yabancı bir dergi yayını aracılığıyla ABD merkezli Keller Williams (KW) markasıyla tanıştı. Şirketin yöneticileriyle iletişim kurdu. Keller Williams Türkiye pazarına yeni yeni giriyordu. Türkiye’deki kurucular ile tanıştı. Diğer markaları da araştırdı. Keller Williams’ta karar kıldıktan sonra 2014 yılında ilk ofisi Bornova’da açtı. 7 yıl içerisinde 3 ofis ve 350 danışmana ulaşarak tüm İzmir’in her bölgesinde hizmet vermeye başladı.

İlk eğitimini Amerika’da aldı

Kendi markasını oluşturmak gibi bir düşüncesinin olmadığını, bu yüzden kurumsal bir marka ile çalışmak için arayışa girdiğini belirten Birlik, “Ya sistemden ya insandan destek alınmalı. Biz KW’nin sistemine inandık. Amerika’da diğer emlak ofislerinin 15-20 arasında danışmanı varken KW’nin ortalama 135 danışmanı vardı. Sistemi öğrenmek için Amerika’ya gittim. İlk emlak danışmanlığı eğitimimi Amerika’da aldım. Ziyaret ettiğimiz bir ofisin 350 danışmanı vardı. Bana çok fazla gelmişti. Aslında bu sistem bir kooperatif gibi. KW’yi diğer markalardan ayıran en önemli özellik gayrimenkul danışmanını marka haline getirmeye çalışan bir sistem şirketi olması. Keller Wiliams danışmanları yönetmiyor, onlara servis veriyor. Marka, ofisin standartlarını belirleyip, rekabeti koruyor. Ben bunları Amerika’daki eğitimimde keşfettim. Yönetmek şeklinde bir yaklaşımla giderseniz yönetemezsiniz. Kendi kendini yöneten 350 kişiye servis hizmeti veriyoruz. Ofis, görüşme odası, reklam-pazarlama ve müşteri ilişkileri yönetimi (CRM) ihtiyaçlarını sağlıyoruz. Keller Williams olarak eğitim, koçluk ve teknoloji firmasıyız. Güncel şartlara uygun tutmaya çalışıyoruz. Piyasa bilgisini danışman arkadaşlarımızla paylaşıyoruz” dedi.

keller-wiliams.jpg

Alesta, Viya, Orsa

Neşet Birlik, Keller Williams’ın İzmir’deki yapılanması hakkında şunları söyledi: “2014 yılının kasım ayında Keller Williams’ın İzmir’deki ilk ofisini Bornova’da açtık. 7-8 kişi ile başladık. Şu anda 3 bölge müdürlüğü, 300 danışmanla İzmir’in her noktasında danışmanlık hizmeti veriyoruz. İlk başta bulunduğumuz bölgenin isimleriyle ofis açtık. Bunun handikaplarını yaşadığımız için isimlerimizde değişiklik yaptık. Ofis isimlerimizin bir hikayesi olsun istedik. İzmir denilince akla denizcilik geliyor. O yüzden ofis isimlerimizi denizcilik ile ilgili koyduk. Bu isimler Alesta, Viya, Orsa… İlk açtığımız bölge müdürlüğümüzün (Bornova)  ismini Alesta koyduk. Alesta komutu ‘hazır ol’ anlamında kullanılıyor. İkinci bölge müdürlüğümüzün (Karşıyaka) ismini Viya olarak belirledik. Viya komutu gemiyi rotada tutmak anlamında kullanılıyor. Düz ilerlemek için bu komut kullanılıyor. Karşıyaka ofisi ile gemimizi rotaya soktuk. 2018’de Urla’da ofis açma planımız vardı. Ekonomik krizden dolayı bu yatırımımızı biraz erteledik. 2021’in eylül ayında açtığımız Urla bölge müdürlüğümüzün ismini Orsa koyduk. Orsa rüzgârın tersine doğru yapılan manevradır. Bizde güneye doğru Orsa diyeceğiz. 3 bölge müdürlüğü ile 3 yıl içerisinde 650 danışmanın üstüne çıkacağımızı düşünüyoruz. Bu 3 ofisle tüm İzmir’i domine edebileceğimize inanıyorum.”

Lider danışmanlar

Gayrimenkul danışmanlarının eğitim süreciyle ilgili bilgi veren Birlik, değerlerinden ödün vermediklerini belirtti. Danışmanlara eşit şartlarda adil bir hizmet sunduklarını ifade eden Birlik, “İyi bir yönetim ekibimiz var. 3 takım liderimiz, toplam 18 idari ekibimiz var. KW’nin, bizi işe aldıklarımızla değil işte tuttuklarımızla yargılayın şeklinde çok güzel bir anlayışı var. Kalabalık bir ekibiz. Bazı aylar 35 yeni danışman başlıyor. 35 kişiyi eğitmek çok zor. Kendi işi gibi görecek, kendi kendini yönetmeyi bilen, kendi işini büyütmek isteyen kişilerle çalışmak istiyoruz. Her gün eğitimlerimiz var. Eğitimcilerimiz belli bir işlem adedini ve ciroyu yakalamak zorunda. Aktif olarak bu işten para kazanan kişiler eğitim veriyor. En büyük farklarımızdan biri bu. Danışmanlarımızın, eğitimcilerimize sorup da alamayacağı cevap yok. Belli bir başarıyı yakalayan danışmanlarımızdan lider danışmanlar seçip yönetime onları da dahil ediyoruz. Katılımcı bir yönetim anlayışımız var. Piyasadaki sorunları birebir yaşayan kişiler sorunları çözmekte daha başarılı oluyor” dedi.

Çilingir Emlakçı

Emlak danışmanlarının görevini tanımlayan Birlik şu bilgileri paylaştı: “Piyasada çilingir emlakçı olarak tanımladığım bir kesim var. Kapıyı açıp burası mutfak, burası salon diyor. Kapıyı açıp hiçbir şey vermiyor. Emlak danışmanlığında bunun öncesi var. Burası satılabilecek bir mülk mü? Ne kadar süre içerisinde satılacak bir mülk? Biz bunlarında da bilgisini paylaşıyoruz. Satış sürecinde de yer almak istiyoruz. Danışmanlık sadece evin kapısını açıp göstermek veya kontrat imzalamak değildir. Bu sürdürülebilir bir danışmanlık değil. Bu yüzden danışmanlarımızı sürekli eğitiyoruz.”

Her yıl yüzde 50 büyüyor

Kurulduğu günden bu yana her sene satış adedini yüzde 50 artırdıklarını belirten Birlik, “2019 yılında 930 adet, 2020 yılında 1728 satış yaptık. Bu yılın ilk 9 ayında 1511 satış işlemi gerçekleştirdik. Danışman sayısı olarak büyümenin bize katkısı oluyor. Tüm Keller Williams ofisleri içerisinde her ay en çok satış yapan ilk 3 ofis içerisinde yer alıyoruz. Türkiye’de 22 adet KW ofisi var. KW’nin içerisindeki tüm satışların yüzde 30’unu biz gerçekleştiriyoruz. İlk başladığımız yıl satış adetimiz 35’lerdeydi. Bu sene bin 800’ü geçmeyi planlıyoruz. Danışman başına düşen gelirimizi de 6 kat artırdık. Yine danışman başına düşen satış adedimizde de 6-7 kat artış var. 1 milyon TL üzerinde ciro üreten danışmanlarımız bulunuyor” dedi.

Ticaret Bakanlığına mesaj

Aynı zamanda TUGEM’in İzmir’de ilk dönem başkanlığını yapan Birlik, mesleğin itibarının korunması için bazı değişikliklerin yapılması gerektiğini söyleyerek Ticaret Bakanlığına da mesaj gönderdi. Birlik son olarak, “Mesleğin itibarını korumanın yolu vatandaşa doğru bilgi vermemizden geçiyor. Ancak doğru bilgiye biz de ulaşamıyoruz. Satışını yaptığımız bir gayrimenkulün üzerinde ipotek var mı yok mu onu bile bilemiyoruz. Bir toplantıda eski ticaret bakanımıza ifade etmiştim. Tapuya gidiyoruz ama evin gerçek sahibi mi onu bilmiyoruz. Biz bilmeyerek de başkasının canını yakabiliriz. Yetki belgesi almış emlakçıların tapu ve ipotek bilgilerine ulaşabilmesi gerekiyor. Doğru insanların bu mesleğe yönelmesi gerekiyor. Firma olarak bunu önemsiyoruz. Danışmanlarımızı her yönde eğitmeyi kendimize görev biliyoruz” ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.