KDV Tasarısı Meclise Sunuldu

KDV Tasarısı Meclise Sunuldu

KDV tasarısı Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne sunuldu. Tasarıda inşaat sektörünü ilgilendiren 3 düzenleme yer alıyor

A+A-

Ekonomiye nefes aldıracak şekilde düzenlenen reform paketi TBMM Başkanlığı'na sunuldu. 33 yıldır uygulanan KDV Kanunu'nda reform niteliğinde değişiklikler yapıldı ve inşaat sektörünü de etkileyen önemli düzenlemeler yer alıyor. 

Yeni Tasarı ile birlikte, milyarlarca liralık KDV iadesinin ekonomiye dönmesi inşaat ve yan sanayi sektörlerini oldukça etkileyecek. İnşaat sektöründe ise iade ile gelecek paraların yeni projeler geliştirmek için kullanılacağı düşünülüyor. Ayrıca yeni KDV düzenlemesi ile arsa fiyatlarında rahatlama ve arsa KDV muafiyeti ile birlikte konut fiyatlarının düşürüleceği söyleniyor. İşte, Başbakan Binali Yıldırım'ın inşaat sektörüne müjdeleği yenilikler... 

1-) İkinci elde KDV matrahı yeniden tanımlandı
Taşınmazların tesliminde KDV matrahının, alış bedeli düşüldükten sonra kalan tutar olarak belirlenecek. Yeni düzenleme ile birlikte mükelleflerin katma değer vergisi iadelerini 3 ay içinde alabilmelerine imkan verilecek. 

2-) Arsasını müteahhide veren KDV'den muaf
Arsa karşılığı inşaatlarda, teslime konu olan arsa payı ile konut veya işyerlerinin bedelinin tespitinde, müteahhit tarafından arsa sahibine bırakılan konut veya işyerlerinin Vergi Usul Kanunu'ndaki maliyet bedeli esasına göre belirlenen tutarının esas alınacağına yönelik yeni bir düzenleme yapılacak. 

Bu yenilik ile arsa sahibine kalacak konut veya iş yerlerine ilişkin arsa payının müteahhide devri söz konusu olmadığından, arsa sahibine bırakılacak konut veya iş yerlerinin maliyet bedelinin tespitinde arsa payı dikkate alınmayacak. 

Meclis'e sunulan yeni tasarı ile birlikte arsa karşılığı inşaat işlerinde, arsa sahibi tarafından müteahhide yapılan teslimin, arsanın tamamı yerine, müteahhide kalacak konut veya iş yerlerine isabet eden arsa payı itibarıyla gerçekleştiğini, müteahhit tarafından yapılan işlemin de arsa payına karşılık, konut veya iş yeri teslimi olduğunu öngören yeni bir uygulama söz konusu olacak ve bu şekilde arsasını müteahhide verem KDV'den muaf tutulmuş olacak. Arsasını müteahhide veren kişiler, bunun karşılığında sadece aldığı konut veya iş yerleri için KDV ödeyecek

3-) Bağışlanan kamu projelerinde vergi yok
Genel ve özel bütçeli kamu idarelerine, il özel idarelerine, belediyelere ve köylere bağışlanmak üzere inşaatı gerçekleştirilecek olan;  okul, sağlık tesisi öğrenci yurdu ile çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, huzurevi, bakım ve rehabilitasyon merkezi, ibadethaneler, gençlik merkezleri ile gençlik ve izcilik kampı inşası dolayısıyla bağışta bulunacaklara yapılan teslim ve hizmetlerden vergi alınmayacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.