Kanal İstanbul Güzergahı Belli Oldu

Kanal İstanbul Güzergahı Belli Oldu

Kanal İstanbul güzergahının detayları belli olmaya başladı.

A+A-

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Kanal İstanbul projesi için güzergah çalışmaları yapıyor ve bu çalışmalarda son aşamaya gelindi.

Kanal İstanbul güzergahı belli oldu

Proje için Panama ve Hollanda kanallarında incelemeler yapıldı. 100 bin ölçekli planın kabul edilmesinin ardından 5 binlik plan yapılacak.

100 BİN KONUT İNŞA EDİLECEK

Kanal İstanbul'un her iki yakasında toplam 100 bin konut inşa edilerek yaklaşık 500 bin kişinin yaşayacağı bir şehir haline getirilecek. Böylece karşılıklı olarak 250-250 bin veya 300-200 bin nüfuslu iki şehir kurulacak. Kanal kapsamında oluşturulacak şehrin, spor ve kültür alanları, alışveriş ve fuar merkezleri de yer alacak.

Kanal İstanbul güzergahı belli oldu

İKİNCİ HALİÇ YER ALACAK

Kanal İstanbul’un etrafında ekolojik turizm alanı oluşturulacak. Terkos Gölü’nün çevresinin de bu amaçla kullanılması planlanıyor. Bu bölgede, bungalov tipi evlerle doğa turizmi yapılacak. Kanal İstanbul, İstanbul Boğazı’na benzeyecek. Bu amaçla kanalda ikinci haliç yer alacak. Haliç, Sazlıdere Barajı’nın çıkıntı yaptığı yerde planlanıyor. Kanal İstanbul’a yönelik son çalışmalarda yüksek katlı binalara da sınırlama getiriliyor. Konutlar, zemin artı beş kat olarak yapılacak. Konutlar ve binalar kanalın hemen yanından başlamayacak.

PROJE 2023'TE BİTİRİLECEK

Türkiye'de ilk defa yapay bir kanal için inceleme yapılacak. Böylece Kanal İstanbul’un çevresel etki değerlendirme (ÇED) raporu süreci başlayacak. Projenin 2023 yılında bitirilmesi hedefleniyor. 25 metre derinliği olması planlanan proje için 15 milyar dolar yatırım yapılacağı tahmin ediliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.