İzmir Yatırım İçin Doğru Bir Şehir

İzmir Yatırım İçin Doğru Bir Şehir

İzmir’de konut piyasasının son yıllarda ciddi bir atılım gösterdiğine dikkat çeken İzmir Ticaret Odası Başkanı Mahmut Özgener, “İzmir’in yatırım için doğru bir şehir olduğu şüphesizdir” dedi

A+A-

Mahmut Özgener’in 2018 yılında İzmir Ticaret Odası (İZTO) başkanı seçilmesi ile beraber inşaat sektörü daha iyi temsil edilmeye başlandı. Otopark Yönetmeliği’nden, İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği’ne kadar birçok düzenlemede İzmir Ticaret Odası bünyesinde kurulan İmar Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Komisyonu katkı koydu. İZTO Başkanı Mahmut Özgener, kentin yatırım potansiyelinin geliştirilmesi, İzmir’de yabancıya konut satışlarının artırılması, İzmirli müteahhitlerin yurt dışına açılması ve fuarcılık faaliyetlerinin artırılmasına yönelik hedefleri gibi birçok konuda İnşaat Deryası’na açıklamalarda bulundu.

İzmir Ticaret Odası olarak 2018 seçimlerinden bu yana İzmir ekonomisine ne tür katkılar sağladınız? Çalışmalarınızdan kısaca bahsedebilir misiniz?

İZTO olarak 3 yılı aşkın bir zamandır kentimiz ekonomisinin gelişmesi için ilk önceliğimiz kentimizdeki kurumlar arasındaki iş birliğinin sağlanması oldu. Kentimizin kalkınması ve inşaat sektörünün sorunlarının çözülmesi için valimiz, milletvekillerimiz, belediye başkanlarımız ve kamu yöneticilerimiz ile 7-24 görüşüyoruz. Sektör temsilcileri ile her zaman yakın iş birliği içerisinde çalışıyoruz. STK’larımız ile birçok projede 2018’den bu yana büyük yol kat ettik. İZQ Girişimcilik ve İnovasyon Merkezi, Model Fabrika, Dijital Karavan, 3 adet Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi, Torbalı OSB ilave alanında Mobilya OSB gibi projelerimizde belirli bir noktaya geldik, bundan sonra söz konusu projelerimizin kentimiz ekonomisine net olarak katkı verdiğini göreceğiz.

KOMİSYON KATKI SAĞLADI

İnşaat sektörünü ilgilendiren çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?

İnşaat sektörümüzü ilgilendiren konularda tek ses olmaya özen gösterdik. Sektörünün kentimiz ekonomisine katkılarının arttırılması için kamu kurum ve kuruluşları ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ile yakın ilişkiler içerisindeyiz. Odamızda 2018 yılında kurduğumuz İmar, Şehircilik ve Kentsel Dönüşüm Komisyonu ile inşaat sektöründe faaliyet gösteren üyelerimizi ortak bir platformda bir araya getirdik. Kurulduğu günden itibaren komisyonumuz, sektörün sorunları ve gelişimi yönünde çalışmalar yürütüyor. Komisyonumuzun özverili çalışmaları sayesinde Otopark Yönetmeliği, İzmir Büyükşehir Belediyesi İmar Yönetmeliği ve imar süreçlerinde Belediyeleri tarafından istenen belgelerin standart hale getirilmesi gibi konularda erken aksiyon olarak sorunları çözümünde büyük katkı sağlamıştır.

İnşaat komitesi 7 bine yakın üyesiyle İzmir Ticaret Odası’nda en fazla üyeye sahip komite. İnşaat sektörünün İzmir ekonomisindeki yeri nedir?

İnşaat sektörü, kentimiz için en önemli sektörlerden birisi. Sektörde bina yapım onarım, mühendislik, mimarlık, inşaat malzemeleri gibi daha birçok faaliyet alanında çalışan üyelerimiz var. Sektör, konumu itibariyle gayrimenkul, mobilya, beyaz eşya, demir çelik, çimento, kapı-pencere gibi daha birçok alanla yakından ilişki içerisinde. İnşaat sektöründeki büyüme bu saydığım faaliyet alanlarını da olumlu etkiliyor. İnşaat sektörü kent ekonomisinin hızlı büyümesinde büyük bir etkiye sahip. Deprem tehlikesi altında bulunan kentimizin eskimiş yapı stoğunu bir an evvel güvenli hale getirmektir. Bu anlamda inşaat sektörümüzle birlikte İZTO olarak elimizden gelen gayreti göstermeye hazırız.

İZMİR YÜKSELEN TREND

İzmir-İstanbul Otoyolu ile İzmir’de gayrimenkul yatırımları hızlı bir şekilde arttı. İstanbul başta olmak üzere birçok ilden beyaz yakalı göçü almaya başladı. İzmir’in hem yaşam hem de yatırım açısından tercih edilme nedenleri nelerdir sizce?

Odamızca hazırlanan “İzmir’de Yükselen Trend: Konut Piyasası” raporumuzda da; İzmir’de konut piyasasının son yıllarda ciddi bir atılım gösterdiğine dikkat çekiliyor. Konut fiyat endeksi ve konut satışları göstergelerinin yanı sıra ulusal ve uluslararası raporlarda da İzmir’de konut piyasasının ve gayrimenkul sektörünün gelişimine yer veriliyor, dünya çapında bir büyüme yaşandığına dikkat çekiliyor. İzmir’in lojistik avantajı, iklimi ve sosyo kültürel yapısı hem yaşam hem yatırım açısından tercih edilme nedenleridir. Diğer illerden İzmir’e göçün artmasının nedenleri olarak; İzmir-İstanbul Otoyolunun ve onu destekleyen İzmir-Çandarlı Otoyolunun ve önümüzdeki yıllarda Çanakkale-Ankara ve Antalya ile yeni ulaşım bağlantılarının yapılacak olmasını da görebiliriz.

İzmir’in hızlı değer kazanmasına paralel olarak İstanbul ve Ankara’dan büyük inşaat şirketleri İzmir’e yatırım yapmaya başladı. İzmir yatırım için doğru bir şehir mi?

 

İzmir’in yatırım için doğru bir şehir olduğu şüphesizdir. İzmir’in nitelikli iş gücü, dünyadaki gelişmeleri yakından takip eden entelektüel yapısı, dış ticaret kültürü gibi artıları yatırımcıların İzmir’i tercih etmesinde büyük etkendir.  Gayrimenkul faaliyetlerinin İzmir ekonomisi içerisinde önemli bir ağırlığa sahip olması ve İzmir’in İstanbul, Ankara, Kocaeli ve Bursa’ya göre ekonomik ağırlığı içerisinde gayrimenkul faaliyetinin daha büyük oranda yer alması dikkat çekiyor. Bu durum, Türkiye çapında faaliyet gösteren firmaların İzmir’e de daha çok yatırım yapmalarının önünü açıp, İzmir’de gayrimenkul sektörünün gelişimine ön ayak oluyor.

Önümüzdeki yıllarda da kentin yatırım cazibesi devam eder mi?

Kentimizin yatırım cazibesinin önümüzdeki yıllarda da artarak devam edeceğini düşünüyoruz. Knight Frank gayrimenkul danışmanlığı firması tarafından dünya genelinde yapılan “2017 yılı en hızlı büyüyen gayrimenkul pazarları” araştırmasına göre; İzmir Berlin’den sonra ikinci sırada yer aldı. 2017’de Berlin’de gayrimenkul fiyatları yüzde 20,05 artarken İzmir’de yüzde 18,5 arttı. Bu artış trendinin devam ettiğini ülkemizdeki konut fiyat endeksi verilerinden de görebiliyoruz.  

MÜTEAHHİTLER DÜNYAYA AÇILMALI

Türkiye müteahhitlikte Çin’den sonra dünya ikincisi. Dünyanın en büyük 250 müteahhitinden 46 tanesi Türk. İstanbul ve Ankara’daki müteahhitler yurt dışında büyük projelere imza atarken İzmirli müteahhitler yurt dışına açılamadı. Bunun nedeni nedir sizce? Ticaret Odası olarak İzmirli müteahhitleri yurt dışına açma gibi bir düşünceniz var mı?

İzmirli müteaahitlerimiz de yurt dışında iş yapıyorlar ancak pandemi süreci, proje üstlenilen bölgelerde görülebilen siyasi istikrarsızlıklar ve enerji fiyatlarındaki dalgalanmalar gibi faktörler kalıcı olmayı engelliyor. Odamız üyelerinin yurt dışına açılmasının önemli olduğuna inanıyoruz. Yatırım için İzmir ile sınırlı kalmamaları, ülkemizin her yerine ve dünyadaki değişik coğrafyalarında yatırım yapmaları gerektiğine inanıyoruz. Bu konuda tüm destek ve teşvikleri üyelerimizle paylaşmayı ve onlara yol göstermeyi amaçlıyoruz. Bilhassa yurt dışı ihalelerinde İzmirli firmaların konsorsiyum halinde katılarak dünya müteahhitlik pastasından pay alabileceğini düşünüyoruz.

Dövizdeki artış yabancı yatırımcılar için kur avantajı oluşturdu ve yabancıya konut satışları arttı. İzmir, Türkiye’nin 3. büyük kenti olmasına ve doğal/tarihi güzellikleri ile ön plana çıkmasına rağmen yabancıya konut satışında 8. sırada yer alıyor. Yabancılar konut almak için neden İzmir’i daha az tercih ediyor?

Türkiye denilince akla ilk gelen şehir olan İstanbul, yabancılar için hem turizm hem yatırım açısından cazibe merkezi. Bununla birlikte İstanbul dışındaki iller de gayrimenkul alımında tercih ediliyor. İzmir’de ise nitelikli, markalı konut projelerinin artması ile birlikte yabancıların ilgisinin de arttığını görüyoruz. Bununla birlikte İzmir’in yurt dışında daha fazla ve etkili tanıtılması ile yabancılara konut satışının artacağını düşünüyoruz.

İZMİR’İ TANITTIK

Yabancıya konut satışını artırmak ve İzmir’i yurt dışında daha çok tanıtmak için girişimleriniz var mı veya olacak mı?

İzmir’in gerek ticari gerek turistik açıdan yurt dışında doğru bir şekilde tanıtılmasına büyük önem veriyoruz. İzmir, yabancılar açısından cazibe merkezi olabilecek yapıya sahip. İzmir’de hem büyük bir iş potansiyeli var hem de dünyanın en güzel kentlerinden biri olarak müthiş bir turizm potansiyeli var. Tabi önemli olan bunları yabancılara anlatabilmek yani kenti tanıtabilmek. Kentimizi iyi bir şekilde tanıtabilmek için başvurduğumuz en etkili yöntemlerden biri, yurt dışı turizm fuarlarında stand açmak. Pandemi başlamadan önce 2019 yılında, dünyanın en önemli 11 turizm fuarına standlı katılım yaparak İzmir’i tanıttık. Bunu pek çok kurumla ortak çalışarak yaptık. Yurt dışından turizm temsilcilerinden oluşan grupları İzmir’de ağırlayarak FAM Trip’ler organize ettik. Pandemi başladıktan sonra da bu faaliyetlerimizi sanal ortama taşıdık. İzmir’in yatırım ve ticaret olanaklarını da gerek fiziksel olarak gerek sanal ortamda ağırladığımız sayısız yabancı heyete anlatıyor, yurt dışı fuarlara üye firmalarımızla beraber katılarak uluslararası bağlarımızı ve bağlantılarımızı güçlendiriyoruz. Bu çalışmalar, her zaman ve artarak ajandamızda yer almaya devam edecek.

İstanbul’da uluslararası yapı fuarları konusunda ciddi bir ilerleme kaydetti. (Unicera, Turkiyebuild gibi) İzmir’de inşaat sektöründeki büyümeyi de göz önünde bulunduracak olursak yapı ve emlak fuarları düzenleme ihtiyacı var mıdır? Ticaret Odası buna öncülük eder mi?

İzmir Ticaret Odası olarak fuarcılık ve fuarcılık sektörüne yönelik hizmetleri öncü olarak gerçekleştiren bir Oda’yız. Kentimize yeni fuarlar kazandırılması ve var olan fuarların uluslararası niteliklere sahip olması amacıyla da devamlı olarak ilgili sektörlerdeki meslek komitelerimizle birlikte çalışıyoruz. Kentimizin ihtiyacı olabilecek her fuar çalışması için memnuniyetle elimizi taşın altına koyar, aynı zamanda bu fuarlarda stand açacak üyelerimizin de Odamız teşviklerinden faydalanmasına yönelik çalışmalarımız yaparız. İzmir’de inşaat sektörüne yönelik üyelerimizden gelecek fuar taleplerini her zaman değerlendirmeye hazırız.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.