İzmir Kahramanlar Sit Alanı İlan Edilebilir

İzmir Kahramanlar Sit Alanı İlan Edilebilir

Konak'ın Kahramanlar mahallesinde kentsel dönüşüm kapsamında yıkılan binanın altında Roma dönemine ait lahit bulundu. Bölgenin sit alanı ilan edilmesi için çalışma başlatıldı.

A+A-

Kahramanlar'da bir inşaatın temelinde Roma dönemine ait olduğu düşünülen lahit bulundu. 

9 Eylül Gazetesi'nden Sinan Keskin'in haberine göre; Kültürpark'ın Cumhuriyet Kapısı karşısında bulunan bir apartmanın kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmek için yıkılmasının ardından hafriyatın kaldırılması ile birlikte kent tarihine ilişkin önemli bir kalıntıya rastlandı.

İnşaatı yapan firma bir sorumluluk örneği sergileyerek durumu yetkililere bildirdi. Yapılan ön incelemede kalıntının bir lahit olduğu ve temel kazısı esnasında üst kısmının kırıldığı tespit edildi. Bunun üzerine inşaat çalışması durdurulurken alan koruma altına alındı.

Gündüz inşaat firmasının bekçisi tarafından korunan lahit gece ise polis ekipleri tarafından korunuyor. Yetkililerden edindiğimiz bilgiye göre söz konusu arsada dün arkelojik inceleme ve kazı çalışmaları başladı. Çalışmaların yaklaşık bir ay sürmesi bekleniyor. İncelemelerin sonunda başka kalıntılara rastlanmasına kesin gözüyle bakılıyor.

Rapor hazırlanacak

İzmir Müze Müdürlüğü uzmanlarınca yapılacak çalışmanın ardından hazırlanacak rapor doğrultusunda söz konusu arsanın bulunduğu imar adasının SİT alanı ilan edilmesi için talepte bulunulacak. SİT talebinin kaçıncı derece olması gerektiği henüz kesinlik kazanmadı. Yetkililer bölgenin 3. derece SİT alanı ilan edilmesinin muhtemel olduğu görüşündeler. Bölge 3. derece SİT alanı ilan edilirse mevcut yapılar yenilenmek istendiğinde inşaat izinleri gerekli arkelojik incelemeler yapılmadan verilemeyecek.  İzmir tarihine ilişkin hiçbir belgede söz konusu bölgede bir mezarlık ve/veya yapı bulunduğuna ilişkin bilgi bulunmadığına işaret eden arkeologlar, söz konusu gelişmenin heyecan verici olduğunu ifade etti. Kalıntılar konusunda yorum yapmak için henüz çok erken olduğunu dile getiren arkeologlar, İzmir Müze Müdürlüğü'nün çalışmalarını tamamlamasının ardından net bilgilere sahip olunacağını söyledi.
 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.