İzdeda Başkanı Özkan: İzmirli Depremzedeler Kredi Müjdesi Bekliyor

İzdeda Başkanı Özkan: İzmirli Depremzedeler Kredi Müjdesi Bekliyor

İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, İzmir'de hayata geçecek kentsel dönüşüm için depremzedelere verilecek krediye yönelik müjde beklediğini ifade etti.

A+A-

İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde yaşanan depremin üzerinden bir yıldan fazla süre geçti. Haberekspress'ten Fatih Özkılınç'ın haberine göre; geçtiğimiz hafta içinde şehre gelen Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, depremde yıkılan binaların yerine yapılan 741 ev ve iş yerinin tapularını depremzedelere teslim etti. Proje alanındaki ağır hasarlı konutların haricinde 79 bin bağımsız konut sahibinin evlerinin dönüşümü için uzun süredir beklediği kentsel dönüşüm kredisi adı altında verilen kredinin depremzedelere özel sıfır faizli, 2 yıl geri ödemesiz 20 yıl şeklinde olmasına yönelik talepleri yanıt vermedi. 

"Biz umutluyuz, olumlu hava var"

Deprem Konutları Teslim Töreni'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen İzmir  Depremzedeleri Dayanışma Derneği (İZDEDA) Başkanı Haydar Özkan, depremzedelerin talep ve isteklerini anlattı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, proje haricinde kalan depremzedeler için 20 senelik krediye olumlu yaklaştığını söyleyen Özkan, "Cumhurbaşkanımız, kredi talebimizi olumlu karşıladı. 'Arkadaşlar, bu konu üzerinde çalışıyorlar, ben uygun görüyorum' dedi. Yakın bir gelecekte depremzedelere kredi müjdesi vereceğini düşünüyorum. Cumhurbaşkanımızdan önce AK Parti Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım, AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hamza Dağ ve Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile yaptığımız görüşmede ise inşaat sektörünün KDV indirimine yönelik yaşadığı sıkıntıyı anlattık. İnşaat sektörüne verilen KDV indirimi günlük hayatta uygulanamıyor, müteahhit yüzde 18 KDV ile mal aldığı için bize de yüzde 18 KDV ile vermek zorunda kalıyordu. Tanınan hakkın uygulanabilirliği noktasında Binali Yıldırım ile görüştük, kendisi konuyla ilgileneceği söyledi. Proje içi depremzedelerimiz için metrekare bazında hak kaybı olanların da rezerv alanda inşa edilen evlerden hak sahibi olması talebimizi ilettik. Biz umutluyuz. Bence süreç çok sağlıklı işliyor. Herkes vatandaşın sıkıntısından haberdar. Olumlu bir hava var. Bir buçuk iki aya kadar bir sonuç çıkacağını düşünüyorum" ifadelerini kullandı.

Belediyelerden isteyeceğiz

AK Parti Genel Başkan Vekili Binali Yıldırım'a depremde evini kaybeden fakat kaybettiği ya da aldığı hasardan dolayı evinde yaşamayan depremzedelerin ödemek zorunda kaldığı emlak vergisinin alınmamasına yönelik taleplerini de iletiklerini söyleyen Özkan, "Binali Yıldırım, emlak vergisinin alınmamasına ilişkin kararın belediyeler tarafından verilebileceğini söyledi. Biz de konuyu belediyelerimize iletecek ve olmayan evlerden vergi alınmamasını belediyelerden isteyeceğiz" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.