İstanbul’da Konut Metrekare Fiyatı 20-30 Bin Bandına Ulaştı

İstanbul’da Konut Metrekare Fiyatı 20-30 Bin Bandına Ulaştı

Konut piyasası son aylarda fazlaca hareketli seyrediyor. Farklı yatırım araçlarından gelir elde edenler gayrimenkule yöneldi. İstanbul’da satışa sunulan yeni evlerde metrekare fiyatı 20-30 bin bandına ulaştı.

A+A-

Yeni projede fiyatlar yükseldikçe, bu durum 2. el piyasasını da etkiledi. Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre; gayrimenkul sahipleri satış fiyatlarını sürekli yukarı doğru güncelleken, bir de fiyatlamada ‘TL yerine Dolar’ kullanımına geçildi. Satış işlemlerinin dolar üzerinden olması yasak olsa da, değer tespit etmede yeni kriter ‘kurun güncel hali’ olarak değişti. 

HER HAFTA YENİ FİYAT

2. el konut piyasasında fiyatların yeni konutlarda olduğu gibi sürekli yükseldiğine dikkat çeken Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, konuya ilişkin açıklamalarda bulundu. Tüm Girişimci Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Hakan Akdoğan, şunları kaydetti:

“Son dönemde evini satılması için emlak ofislerine veren vatandaşlar endişeli. Evlerinin değerinin altında satılmasından korkuyor, her hafta arayıp fiyat güncellemek istiyorlar” dedi. Evlerinin değerini korumak isteyenlerin de fiyatı dolar üzerinden belirlediğini söyleyen Akdoğan, “Mülk sahibinin evinin değerini korumasını anlayabiliriz. Genel konut piyasasında fiyat artınca o da arttırabilir. Ama akşam sözleşme yapıp, sabah kurdaki artışa göre ek fiyat talep etmek etik değil. Satıcının bu tutumu alıcıları zor durumda bırakıyor. Biz de bu nedenle satış sözleşmelerine artık daha ağır cezai şartlar yazıyoruz.”

İPTAL EDİYORLAR

Emlak danışmanlık şirketi Coldwell Banker’ın Türkiye Başkanı Gökhan Taş da konuyla ilgili konuştu. “Son dönemde 2. el piyasada vatandaş evinin değerini belirlerken dolar üzerinden bir rakam telaffuz ediyor" diyen Taş, "Burada amaç mülkün değerini korumak. Anlaştıklarındaki dolar kuru ile satışın olacağı tarihteki dolar kuru arasında ciddi farklar olabiliyor. İşte o noktada satıcı ‘yeni fiyat bu’ diyor, alıcı kabul etmezse satış iptal oluyor” diye konuştu.

İnşaat maliyetleri ve yeni ev fiyatları hızla yükselirken 2. el piyasada vatandaşın ‘acaba evim ucuza mı gidiyor’ endişesinde olduğunu dile getiren Gökhan Taş, sözleşmeden cayma cezası olmasına rağmen son aylarda her 4 işlemden birinde iptal yaşadıklarının altını çizdi. Taş, acelesi olmayan kimi ev sahiplerinin fiyatlar daha da yükselir beklentisiyle ilanları geri çektiğini de ifade etti. 

METREKARESİ KAÇ LİRA?

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın verilerine göre konut fiyat endeksi, Ekim ayında bir önceki aya göre yüzde 5.5, 2020'nin aynı ayına göre nominal olarak yüzde 40, reel olarak ise yüzde 16.8 oranında yükseliş gösterdi. Yeni konut fiyat endeksi ise yüzde 48.4 arttı. Ev fiyatında yükseliş geçtiğimiz senenin aynı ayına göre ise İstanbul’da yüzde 38.7, Ankara’da yüzde 36.1 ve İzmir’de 40.2 olarak kaydedildi.

Ülke genelinde metrekare satış fiyatı yaklaşık 5 bin 317 TL, İstanbul’da 8 bin 166 TL, İzmir’de 6 bin 337 TL, Ankara’da ise 3 bin 818 TL oldu. Diğer taraftan Sahibindencom verilerine göre Ekim ayında yüzde 47.5 olan ‘ilan fiyatındaki’ senelik artış oranı Kasım ayında yüzde 58.9’e kadar yükseldi. Böylece, 2020'nin aynı döneminde 3 bin 460 Türk Lirası olan Türkiye geneli ortalama satılık ev ilan metrekare fiyatı 5 bin 499 Türk Lirası'na ulaştı. a

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.