İstanbul'da Ev Fiyatları Miami'yi Geçti

İstanbul'da Ev Fiyatları Miami'yi Geçti

Konut maliyetlerindeki artışla arz durup, yabancıların vatandaşlık için konut talebi tüm dengeleri sarsınca, İstanbul’da 2 artı 1 daireye istenen fiyat, Miami’deki villa fiyatlarını bile geride bıraktı.

A+A-

 

Megakent İstanbul'da gayrimenkul fiyatlarında yaşanan artışlar dikkatleri çekiyor. Miami'de 400 bin dolara villa alınabilirken bu tutarla İstanbul Ümraniye'de 2+1 konut ilanı veriliyor. Son zamanlarda Ortadoğululardan gelen talebin yükseldiği Acarkent'te villa fiyatları ise 86 milyon ile 100 milyon Türk Lirası arasında seyrediyor. 

Gayrimenkul brokerı Songül Toprak Özsan, fiyatların makul şekilde artmadığına vurgu yaptı. "İstanbul'daki fiyatlar Miami'yi geçmiş durumda" diye konuşan Özsan, Miami'de 30 senelik mortgage imkanı ve dolarla kira getirisi imkanının bulunduğunu dile getirdi. Birçok müşterinin megakent İstanbul'daki evini satıp Miami'de topraktan sıfır projelere yöneldiğini belirten Özsan, İstanbul'daki fiyatlarla ilgili dikkat çeken değerlendirmelerde bulundu.

DENGE KALMADI

Özsan, fiyatlardaki yükselişin yabancıya satış sebebiyle yaşandığına, senede 800 bin yeni konut inşa edilmesi gerekirken arzın durduğuna ve özellikle Ortadoğululardan gelen talep nedeniyle fiyatların bütün kademelerde arttığına vurgu yaptı. Konut arzının yükselmemesinin yani yeni ev inşa edilmemesinin sebebinin inşaat maliyetlerindeki hızlı yükselişlerin sağladığı öngörülemezlik olduğunu dile getirdi. 

Özsan, bu durumda yüzde 5 seviyesinde olan yabancıya ev satışının konut fiyatlarındaki bütün dengelere yansıdığının altını çizdi. Özsan, Ruslardan ise megakent İstanbul'a değil ama Antalya'daki gayrimenkullere ilgi gösterildiğini belirtti.

Vatandaşlık için dükkan satılmalı 

 Türkiye genelinde 250 bin dolar bedelinde konut alan yabancı vatandaşlar, T.C. vatandaşlığı alabiliyor. Bu yasanın hayata geçirilmesinden sonra ev fiyatlarında, T.C. vatandaşlarının konut alabilme hayalini kuramamalarına neden olacak fiyat yükselişleri yaşandı. 

"Kanada yabancıya satışı yasakladı, Türkiye'de de mutlaka izin verilecekse işyeri satışına vatandaşlık verilsin" diye konuşan Özsan, bu şekilde gayrimenkul sektöründeki dengesizliğin sona ereceğini belirtti. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.