İstanbul'da 429 Bin Riskli Konut Var

İstanbul'da 429 Bin Riskli Konut Var

İstanbul depremi sonrası zemin yapısı ve binaların yapısını inceleyen GABORAS İstanbul'daki 429 bin konutun hem zemin hem de yapı bakımından riskli olduğunu ve 1 milyon kişinin bu riskten etkilendiğini söyledi.

A+A-

Gayrimenkul Borsası (GABORAS) İstanbul'un Silivri açıklarında meydana gelen deprem sonrasında zemin yapısı ve binaların yaşını incelendi ve ‘öncelikli müdahale alanları haritasını’ hazırladı.

Çarpıcı haritaya göre İstanbul’da yaklaşık 429 bin konutta hem zemin hem de yapılar riskli. ‘Öncelikli müdahale alanı’ olarak tanımlanan bu alanda 1 milyon 73 bin kişi yaşıyor.

GABORAS tarafından açıklanan verilere göre İstanbul’da bu durumda 250 binin üzerinde tamamlanan 1. el boş konut stoğu, yaklaşık 250 bin seviyelerinde tamamlanıyor ve konut stoğu bulunuyor. 

Gayrimenkul Borsası Yönetim Kurulu Başdanışmanı Lütfi Altun, “Sağlam konutlar atıl durumda beklerken, riskli konutlarda insanların yaşamına devam etmesi kabul edilemez. İvedilikle yapılacak bir çalışma ile inşaat sektörünün dar boğaza girmesi ile oluşan 1. el ve 2. el satılık konutlardan sağlam olanlarla deprem riskli mülklerin menkulleştirilip takas edilmesiyle soruna kalıcı bir çözüm elde edebiliriz. Bankaların, sigorta şirketlerinin, kredi garanti fonu benzeri takas garanti fonu gibi yapılarının bu sürece dâhil edilmesi zorunludur. Öyle ki, riskli olarak tespit edilen yerlerde yaşayan vatandaşlara eksi faizli konut kredilerinin sağlanması süreci hızlandıracaktır” açıklamasında bulunuyor.

TESPİTLER SÜRÜYOR

Diğer yandan depremin ardından ilk 3 günde Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na 3 bin 411 ihbar geldi, incelemeler sonrasında bin 91 bina içinde 95’inin ağır hasarlı, 262’inin ise az hasarlı olduğu belirlendi. Verilere göre; yapıların yüzde 10’u ağır, yüzde 25’i az ve yüzde 65’i hasarsız olarak gözüküyor. Bu da denetlenen yapıların yüzde 35’inin yıkıyor veya güçlendirilmesi gerekiyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.