İstanbul Finans Merkezinde Binaların Temeli Atılıyor

İstanbul Finans Merkezinde Binaların Temeli Atılıyor

İstanbul Finans merkezinde yer alacak SPK ve BDDK binalarının temeli bu hafta atılıyor.

A+A-

Türkiye, ekonomideki büyümeyi frenlemeye yönelik girişimlerin gölgesinde, tarihi bir adım atıyor. Yeni projeyle birlikte İstanbul, dünyanın en büyük finans merkezlerinden biri haline getirilecek. Ataşehir’deki İstanbul Finans Merkezi’nin kalbi niteliğindeki binalar için çalışmalara bu hafta başlayacak.

İFM'nin kalbinde yer alacak binaların temeli atılıyor

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) ile Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) binalarının temeli devletin zirvesinin katılacağı törenle atılacak. En geç üç yıl içinde tamamlanması planlanan binaların ardından ihale çalışması süren Merkez Bankası (MB) binası da bölgede inşa edilecek.

TOKİ, AYLARDIR HAZIRLANIYOR

TOKİ, aylar öncesinde temel atmalar için hazırlık yapmıştı. Ancak, 15 Temmuz başarısız darbe girişimi sonrası yaşanan gelişmeler, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım’ın programlarındaki yoğunluk nedeniyle ertelenmek durumunda kalan temel atmaların bu hafta yapılması için karar verildi.

3 YILDA TAMAMLANACAK

İlk kazmanın vurulacağı SPK ve BDDK binalarının 2-3 yıllık süre içinde inşa edilmesi planlanıyor. İki binanın proje bedeli 3 milyar TL’yi geçmesi bekleniyor. Yüklenici firma, BDDK binası için arsa karşılığı satış gelirini 1 milyar 861 milyon TL, idare payı gelirini ise 372 milyon TL olarak taahhüt etmişti. SPK binasında ise 915 milyon 417 bin TL’lik satış geliriyle 215 milyon TL’lik TOKİ payı geliri öngörülmüştü.

OSMANLI VE SELÇUKLU MİMARİSİ ÖNE ÇIKACAK

Halen Ziraat’ten Halk’a ve Vakıfbank’a kadar finans binalarının da inşasının sürdüğü İFM’deki çalışmalarda özel mimariye önem veriliyor. Bu kapsamda Osmanlı ve Selçuklu mimarisinin esintileri, İFM’ye damga vuracak.

Sadece finans kuruluşlarıyla değil, kongre ve kültür sarayından kütüphanelere, camiden sağlık merkezine, okuldan kreşe kadar tesislerin yer alacağı İFM, adeta ekonominin kalbinin attığı bir yaşam merkezine dönüşecek.

İFM'nin kalbinde yer alacak binaların temeli atılıyor

MERKEZ BANKASI İÇİN GERİ SAYIM

Merkez Bankası’nın İFM’deki binası için de geri sayım başladı. Banka binası için gerekli protokollerin yapılmasının ardından ihalenin de gerçekleştirilmesi sonrası inşaata başlanacak. Hazırlanacak Merkez Bankası kampüsünde, sadece ofisler değil, ticaret alanından otele kadar imkanlar da bulunacak.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.