İş Yeri Kiralarında Yeni Dönem Başladı!

İş Yeri Kiralarında Yeni Dönem Başladı!

İş yeri kiracılarını hem cezai yaptırımlardan hem de keyfi hareketlerden koruyan düzenlemeyle birlikte kira sözleşmelerinde bulunan ve ödeme güçlüğü çeken kiracıları zor durumda bırakan düzenlemeler bugünden itibaren geçersiz olacak...

A+A-

2012’de yürürlüğe giren Borçlar Kanunu’nda bulunan ve iş yeri kiracılarını yakından ilgilendiren beş önemli düzenleme 8 yıl gecikmeli olarak bugün itibariyle hayata geçiriliyor. 

İş yeri kiracılarını hem cezai yaptırımlardan hem de keyfi hareketlerden koruyan düzenlemeyle birlikte kira sözleşmelerinde düzenlemeye aykırı olan maddeler kendiliğinden geçersiz sayılacak. Yeni Şafak'tan Kenan Biter'in haberine göre; mülk sahiplerinin kiracılardan kanuna aykırı taleplerde bulunmaları durumunda ise kiracılar yazılı ihtar göndererek bu taleplerin kanuna aykırı olduğunu ifade ederek kabul etmeyebilecek. 

BİR KİRAYA GERİ KALAN AYLARI ÖDETME CEZASINA SON

Konut tarafında 8 yıl önce hayata geçirilen düzenleme kapsamında iş yeri kiracılarına yönelik hazırlanan sözleşmelerde, “Kiracı, bir kira bedelini zamanında ödemezse kalan ayların tamamının kirasını peşin olarak ödemek zorundadır” maddesi artık geçersiz olacak. Aynı şekilde “Kiracı kira bedelini zamanında ödemezse şu kadar cezai şart öder” anlamına gelen yaptırım da bugün itibariyle hükmünü kaybedecek. 

DEVİR ENGELİ İÇİN GEREKÇE SUNULACAK

Uygulamada olan sözleşmelerde kiracının iş yerini başkasına devretmek istemesi durumunda iş yeri sahibinin bunu kabul etmek zorunda olacağı yeni düzenlemede, temmuz ayından itibaren haklı bir gerekçe ortaya koyulmaması durumunda kiracının iş yerini başkasına devretmesine de engel olunmayacak.

KİRACI BULAN TAZMİNATTAN YIRTACAK

İş yerlerinde kiracıların imza altına alınan sözleşme süresinden önce iş yerini tahliye etmesi durumunda ödediği tazminata yönelik de Borçlar Kanunu'nun ilgili maddeleri kapsamında düzenleme yapılıyor. Yeni dönemde zorunlu fesihten kaynaklı tazminat ödememek için kiracının kendi yerine aynı koşullarda başka bir kiracı bulması istenebilecek. 

Kiracının bulunması durumunda ise herhangi bir tazminat ödenmeden iş yeri sözleşme süresi öncesinde boşaltılabilecek.

ELDEN DEPOZİTO ÖDENMEYECEK

Kiralamalarda mülk sahiplerine ödenen depozitolara yönelik de düzenleme bugün itibariyle uygulanmaya koyuluyor. Dükkanın aylık kirası ve donanımına göre değişen oranlarda istenilen depozitolar artık iş yeri sahibine elden ya da banka hesabından ödenmeyecek. Yeni düzenleme ile depozito artık kiracı ve iş yeri sahibinin açacakları ortak hesaba yatırılacak ve sözleşme bittiğinde iş yeri sahibi ancak mahkeme kararıyla depozitodan kesinti uygulayabilecek. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.