İnşaatta Çok Sattık Az Kazandık!

İnşaatta Çok Sattık Az Kazandık!

İnşaat Dış Ticaret Endeksi Aralık sonuçlarına göre; 2019'da ilk kez 50 milyon tonu aşan inşaat malzemeleri ihracatı, miktar olarak yüzde 25.8 artarken, değer olarak yüzde 0.3 geriledi. İhracat ortalama birim fiyatı da yüzde 20.8 geriledi.

A+A-

Türkiye İMSAD İnşaat Malzemeleri Sanayi Dış Ticaret Endeksi Aralık 2019 sonuçları açıklandı. Endeks sonuçlarına göre, inşaat malzemeleri sanayi dış ticaretinde birçok ilkin yaşandığı 2019 yılında, inşaat malzemeleri ihracatı ilk kez 50 milyon tonu aştı. Ancak inşaat malzemeleri sanayisinin, ağırlığını ihracata verdiği 2019 yılının toplam ihracat değerinde artış olmadı. 2019 yılında değer olarak yüzde 0.3 gerileyen inşaat malzemeleri sanayi ihracatı yılı 21.5 milyar dolar ile kapadı. Yoğun rekabetin ihracat birim fiyatlarını düşürmesi sonucunda ihracatın değer olarak gerilediği ifade edildi. İnşaat malzemeleri sanayi ihracatı 2019 yılında miktar olarak bir önceki yıla göre yüzde 25.8 arttı ve 51.68 milyon tona yükseldi. 2019 yılı ihracat ortalama birim fiyatı 2018 yılına göre yüzde 20.8 düştü ve 0.42 dolar/kg olarak gerçekleşti. İç talepteki keskin daralma nedeniyle 2019 yılında sanayi ihracata ağırlık verdi, ancak yoğun rekabet ihracat birim fiyatlarını düşürdü.

İthalat en düşük seviyede

İnşaat malzemeleri sanayi ithalatı, 2019 yılında miktar olarak bir önceki yıla göre yüzde 22.1 azaldı ve 2.53 milyon tona indi. İnşaat malzemeleri sanayi ithalatı değer olarak ise yüzde 16.2 düştü ve 6.79 milyar dolara indi. Böylece inşaat malzemeleri ithalatı 2009 yılından sonraki en düşük değerde gerçekleşti. İnşaat malzemeleri ithalat ortalama birim fiyatı ise 2018 yılına göre yüzde 7.6 artarak 2.68 dolar/kg olarak gerçekleşti.

Hazır Beton Endeksi de açıklandı

Öte yandan Türkiye Hazır Beton Birliği (THBB), inşaat ve bununla bağlantılı imalat ve hizmet sektörlerindeki mevcut durum ile beklenen gelişmeleri ortaya koyan "Hazır Beton Endeksi" 2020 Ocak Ayı Raporu'nu açıkladı. Rapora göre inşaat sektöründen beklenti, 20 ayın en üst seviyesine yükseldi. Verilere göre son iki aydır Faaliyet Endeksi düşük seviyede devam ediyor. Güven Endeksi yükselmekle birlikte eşik değerin altında kaldı. Beklenti Endeksi 20 aydan sonra ilk defa eşik değerin üstüne çıktı ve diğer bütün endekslerin üstünde bir noktaya ulaştı. Beklenti dışında diğer endeksler Ocak ayında eşiğin altında kaldı.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.