İnşaat Şirketlerinin Yüzde 12'si Finansman Sıkıntısı Çekiyor

İnşaat Şirketlerinin Yüzde 12'si Finansman Sıkıntısı Çekiyor

Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo) inşaat şirketlerinin projelerine yönelik ağustos ayı anket sonuçlarını yayımladı. Ankete göre inşaat şirketlerinin yüzde 12’si finansman sıkıntısı ile karşı karşıya kaldı.

A+A-

Ifo anketine göre, ağustosta şirketlerin yüzde 20.7'si projelerini iptal etti. Ifo, söz konusu oranın temmuzda yüzde 18.9 olduğunu açıkladı. Enstitü, hızla artan inşaat maliyetleri ve yükselen faiz oranları nedeniyle 2022'de hâlâ kârlı olan birçok projenin şu anda ekonomik olarak uygulanabilir olmadığını belirtti.
Konut projelerinde iptaller artıyor

Ankete göre, bazı şirketlerin sipariş defterleri halen doluyken, yüzde 44.2'lik kesim şimdiden sipariş eksikliği yaşadıklarını bildirdi. Bir yıl önce bu oran yüzde 13.8 düzeyindeydi. Ifo Anketler Merkezi Müdürü Klaus Wohlrabe, "Konut inşaatındaki iptaller yeni bir zirveye doğru tırmanıyor. Piyasadaki belirsizlik çok büyük. Bazı şirketler şimdiden boğazlarına kadar suya batmış durumda" değerlendirmesi yaptı.
SIKINTI DAHA DA BÜYÜYECEK
ŞU anda konut inşaat şirketlerinin yüzde 11.9'unun finansman sıkıntısı yaşadığını belirten Wohlrabe, "Bu, son 30 yılın en yüksek değeri" bilgisini verdi. Emlak ve Konut Şirketleri Birliği (BFW) Başkanı Dirk Salewski ise "İptallerdeki tarihi yükseklik ve muazzam sipariş eksikliği, çöküş uyarılarımızın şimdi gerçekleştiğini kanıtlıyor. Bu ekonomik ateş eğrisi yükselmeye devam edecek" dedi.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.