İnşaat Sektöründe Sanal Gerçekliğin Yeri

İnşaat Sektöründe Sanal Gerçekliğin Yeri

Emlakkulisi.com yazarlarından Doğan Selçuk, Funsef Design - Tech kurucuları Şule Erkınay ve Muhammed Fatih Erkınay ile sanal gerçekliğin inşaat sektöründeki yerini değerlendirdi.

A+A-

Funsef Design - Tech, otel, restoran, ofis ve konut gibi mekanlar olmak üzere geleneksel iç mimarinin yanı sıra, geleceğe ışık tutan VR ile sunum, iç mimari ve mimari VR hizmeti, danışmanlık hizmetleri (IT, firmalara evden çalışmaya geçiş, raporlamalar ve e-ticaret) veriyor. 

Hikâyenizden bahseder misiniz? Funsef isminin ve girişiminizin ortaya çıkışını dinleyebilir miyiz?

Fatih: 2014 yılında Iyzico’da rahmetli Tahsin Işın önderliğinde katıldığım VR (sanal gerçeklik)’ın oyun alanında tanıtılma toplantısı bizim için başlangıç noktası oldu. O gün aklıma iç mimariyi VR ile birleştirme fikri geldi. Bu fikri Şule ile paylaştığımda ikimiz de çok heyecanlanmıştık. Ancak iş tempolarımızdan dolayı 2018 Ocak ayında hayata geçirme kararı aldık. Şirketimizin ismindeki FUN, hedeflerimizden birisi olan eğlenceyi daha çok hayata katma amacını taşımaktadır. SEF ise Şule Erkınay Fatih’in baş harflerinden geliyor. Şirketi kurma kararının ardından Üsküdar Fikir Sanat Merkezi ile birlikte çalışma imkânı bulduk. Burada kurumsallaşmaya başladık. Bir Ar-Ge projesi olan iç mimari projelerin gözlükte verimli şekilde çalışmalarının yapılmasını tamamladık. Teknofest 2019’a katılmamız ile fuar tecrübelerimiz başladı. Daha sonra projemiz Yıldız Teknik Üniversitesi Teknopark tarafından kabul edildi. Üsküdar Fikir Sanat Merkezinde Agile eğitimi aldığımız Değişim Mimarı Demet Demirer ile tanıştık. Demet Hanım ve Hyve Group ortaklığında Yapı Fuarı’na, Yapı Tech Garage Projesi kapsamında katıldık. Buradaki inşaat ve yapı sektörüne teknoloji katan diğer firmalar ile birlikte CONSEI-Tech platformunu oluşturduk.

Funsef’in ne tür hizmetleri var? Hizmetlerinizin adımları nelerdir?

Şule: Daha önceki tecrübelerimizden de gelen otel, restoran, ofis ve konut gibi mekanlar olmak üzere geleneksel iç mimarinin yanı sıra, geleceğe ışık tutan VR ile sunum, iç mimari ve mimari VR hizmeti, danışmanlık hizmetleri (IT, firmalara evden çalışmaya geçiş, raporlamalar ve e-ticaret) vermekteyiz.

İç mimari için adımlarımız; yenileme kararı ile birlikte hayaliniz üzerine sohbet etmek, proje alanının incelenmesi, ortak bir konsept belirleme, hayalinizin tasarımlarınız ile birleşmesi ve projenin teknoloji ile buluşarak sunulması şeklinde ilerliyor. Bu aşamanın sonunda istenirse alternatiflerimiz olarak 3D görselleştirme veya VR ile sanal gezinti şeklinde olabiliyor. Bu şekilde modelleme dahil her aşama tarafımızca yapılmaktadır. İsteğinize bağlı olarak, modelleme halihazırda mevcut ise VR modele geçiş hizmeti tarafımızca yapılmaktadır.

VR Modelleme’nin iç mimari tasarım süreçlerine katkıları nedir? Bu modelleme sisteminin sağlayacağı avantajlar nedir?

Şule: Bu sunum tekniğinin en önemli hizmeti sınırın olmamasıdır. Kolay taşınabilir olan sanal gerçeklik gözlüğü ile gerçekleştirilmek istenilen proje, aklınıza gelebilecek her mekânda alternatifleri ile denenebilir ve sunulabilir. Uygulama maliyetine katlanmadan nasıl bir projenin daha verimli olacağına karar vermenizi sağlar. Tasarladığımız yüksek metrajlı örnek mekanlar, sınırlı mekanlarda (fuar alanları, satış alanları gibi) interaktif bir şekilde müşterilerinize firma ürün yelpazesini tanıtma ve deneyimletme imkânı sağlar. Bu sadece proje bazlı olarak görülmemeli, örnek verecek olursak showroomlar firmaların gösteri merkezi olduğu için VR sunumu da dijital showroom olarak değerlendirilmeli. Herhangi bir satış temsilcisi gezdiği her yere showroomlarını böylece taşıyabilir. Emlak sektörü ise iç mekânı tasarlanmış bir alanı Dubai’den, Katar’dan ya da dünyanın herhangi bir yerinden sınırsız bir şekilde örnek daire maliyetine katlanmadan sunabilirler.

Maliyet yükü olmadan hayali, gerçeğe dönüştürmek olarak bakıldığında birçok sektörde, özellikle küçük parçalı ve bütünde hayal edilmesi güç ürünleri veya ağır tonajlı lojistiği zahmetli ürünleri mekanlara uygulanmış şekilde sunarak, büyük kolaylık sağlamaktadır.

Hizmetlerinizi deneyimleyen kullanıcılarda gözlemlediğiniz temel reaksiyonlar nelerdir?

Fatih: Genellikle kullanıcıların gerçekliğe yakınlığı ile ilgili şaşkınlığı bulunuyor. Bazı kullanıcılarımız “ben bunu denemiştim, kullanmama gerek yok” dedikten sonra, farkı yaşayınca tekrar tekrar denemek istiyorlar. Teknofest’te üstün zekalı çocuklara bunun bir proje olduğunu inandırmakta çok zorlandık. Onlar o kadar çok eğlendiler ki “bize bunun proje olduğunu kesinlikle inandıramazsınız, bu bir oyun, biz burada sandalyelerle bowling bile oynayabiliyoruz” demişlerdi. Bir de telefon ile gösterilen sanal gerçeklik ile karıştıranlar oluyor. Telefon ile gerçekleştirilenlerde gerçeklik hissi istediğimize ulaşmıyor. Onlar da çok başarılılar hatta biz de çok ısrar eden müşterilerimize sunuyoruz ancak gözlük ile olan sunumlarda siz eğildiğiniz zaman sanal gerçeklik içerisinde de eğiliyorsunuz, boyunuza göre bakış açısı yüksekliği otomatik olarak değişiyor. Gerçekten modellenen mekâna ışınlanmış oluyorsunuz. Alternatifleri anında görebiliyorsunuz, ağaçlar, bulutlar, kuşlar hareketli ve istediğiniz her yeri interaktif bir biçimde gezebiliyorsunuz, bu özellikler gerçeklik hissini arttıran etmenlerdendir. Burada biz biraz anlattık ancak fırsat buldukça deneyimleyenleri videoya çekip instagrama koyuyoruz, oradan kullanıcı deneyimlerine bakıp onların gözünden de bakabilirsiniz.

Covid-19 Pandemi süreci göz önünde bulundurulduğunda hizmetlerinizin bu sürece değerli katkıları olduğu söylenebilir. Bu süreçte hedef kitlenizde inşaat sektörünün hangi aktörleri yer almaya başladı?

Şule: Öncelikle şunu belirtmek isterim. Hedef kitlemiz inşaat sektörü gibi gözükse de, ağır sanayide modelleme, yat sektöründe uygulama ve satış, mobilya, halı, aydınlatma gibi tamamlayıcı ve dekoratif ürün firmaları, mekan tadilatları ve uygulamaları gibi birçok alanda hizmet verebilmekteyiz. Pandemi sürecinde uzaktan hizmet verebilmenin avantajları nedeniyle bulaş riski olmadan sunumlar ve satış olanağı sağlanmaktadır. VR sunumun en güzel yönü, parçayı bütünde sunabilme imkânı sağlaması ve karar sürecini doğru ve hızlı bir şekilde sonuçlandırmasıdır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.