İnşaat Sektöründe Arz Düşüklüğünün Giderilmesi 1-2 Yıl Alacak!

İnşaat Sektöründe Arz Düşüklüğünün Giderilmesi 1-2 Yıl Alacak!

İnşaat maliyetlerinin artması, yeni konut üretiminin yavaşlaması veya hali hazırda devam eden konut projelerinin tamamlanmasının zorluğu ile birlikte arz düşüklüğünün giderilmesi 1-2 yıl alacak.

A+A-

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konut satışına ilişkin açıkladığı paketleri değerlendiren gayrimenkul değerleme ve lokasyon analizi platformu Endeksa Genel Müdürü Görkem Öğüt, “Hazırda 2 milyon TL altında fiyatlı konutların fiyatları yükselebilir. Ancak arz düşüklüğünün giderilmesi 1-2 yıl alacaktır” değerlendirmesi yaptı.

Endeksa Kurucu Ortağı ve Genel Müdürü Görkem Öğüt, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konut satışına ilişkin açıkladığı paketleri masaya yatırdı.

Atılan adımların sektör için önemli olduğunu ve sektörü hareketlendireceğini belirten Görkem Öğüt, şunları söyledi:

KONUTLARIN HAZIR HALE GELMESİ İÇİN 20 MİLYAR LİRAYA İHTİYAÇ VAR

Arz düşüklüğünün giderilmesi 1-2 yıl alacaktır. Uzun süredir sektörde inşaat maliyetlerinin artması ve bu sebeple yeni konut üretiminin yavaşlaması veya hali hazırda devam eden konut projelerinin tamamlanmasının zorluğundan bahsediyoruz. Özellikle mayıs ayı başı itibarıyla yüzde 40'ı tamamlanmış ve asgari yüzde 50'si satılmamış inşaat projelerinin tamamlanabilmesi için 20 milyar liralık kaynak ayrılması ve konut fiyatlarının sabit tutulma taahhüdünün bu anlamda önemli olduğunu düşünüyorum.

ALT GELİR GRUBU EV FİYATLARI 2 MİLYON TL'Yİ AŞABİLİR

İlk pakette, ilk kez konut alacaklara 2 milyon TL’ye kadar değere sahip birinci el satın almalar için, 10 yıla kadar vadeli ve aylık yüzde 0,99 faizle kredi verileceği açıklandı. Endeksa verilerine göre, Türkiye genelinde ortalama konut fiyatı 1 milyon 114 bin 20 TL, bu rakam İstanbul için 1 milyon 624 bin 560 TL. Fakat bölge bazında ortalama konut fiyatlarının çok daha yüksek olduğunu görüyoruz.

Örneğin İstanbul Sarıyer’de ortalama konut fiyatı 4 milyon 640 bin TL, Beşiktaş’ta 4 milyon 591 bin 800 TL, Beykoz’da 4 milyon 302 bin 452 TL, Kadıköy’de 3 milyon 87 bin 585 TL, Bakırköy’de 2 milyon 899 bin 60 TL, Adalar’da 2 milyon 270 bin 430 TL. Dolayısıyla, hem 2 milyon TL’nin belirli bölgeleri kapsam dışı bırakacağı, hem de paketten sadece ilk defa konut alacakların birinci el satın almalarda faydalanabileceği için bu paketin sektöre katkı sağlayacağını düşünmekle beraber etkisinin diğer 2 pakete göre daha düşük olacağını düşünüyorum. Bu pakette oluşabilecek diğer risk ise hali hazırda 2 milyon TL altında fiyatlı konutların fiyatlarının yükselmesi olacaktır.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.