İnşaat Sektörü Ekonomik Güven Endeksi, Mayıs Ayında Yüzde 2,2 Azaldı

İnşaat Sektörü Ekonomik Güven Endeksi, Mayıs Ayında Yüzde 2,2 Azaldı

Ekonomik Güven Endeksi Mayıs 2022 verilerine göre Ekonomik güven endeksi Nisan ayında 94.7 iken, Mayıs ayında %2.1 oranında artarak 96,7 değerine yükselmesine karşın alt kırılım sektörlerinden inşaatta güven endeksi yüzde 2.2 azalarak 81.6 puana indi.

A+A-

İlk önce yaşanan döviz şoku ile darbe alan, sonrasında pandemi döneminde yeni bir kriz ile karşı karşıya kalan inşaat sektörü yüksek enflasyon ve zam yağmuru ile aynı döneme denk gelen Rusya ve Ukrayna savaşı ile bir kere daha zorlu bir sınava tabi tutulmuştu. Her yeni gün yeni bir krizle mücadele etmek zorunda kalan sektörde pek çok müteahhit demir ve çimento fiyatlarına gelen günlük zamlar nedeni ile iflas noktasına gelmişti. 

Müteahhitler bu nedenle zorunlu olarak şantiyelerde iş bırakmak ve yavaşlatmak zorunda kalırken konut üretiminin azalması ile ev fiyatları ve konut kiraları rekor oranda zamlanmıştı. Sektör zorlu günlerle mücadele etmeye devam ederken TÜİK tarafından merakla beklenen Ekonomik Güven Endeksi, Mayıs 2022 raporu yayımlandı.  

İNŞAAT SEKTÖRÜ GÜVEN ENDEKSİNDE SON DURUM NE?

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ekonomik Güven Endeksi Mayıs 2022 verilerine göre Ekonomik güven endeksi Nisan ayında 94.7 iken, Mayıs ayında %2.1 oranında artarak 96,7 değerine yükselmesine karşın alt kırılım sektörlerinden inşaatta güven endeksi yüzde 2.2 azalarak 81.6 puana indi. Ekonomik güven endeksindeki artış; tüketici, hizmet ve perakende ticaret sektörü güven endekslerindeki artışlardan kaynaklandı.

Bir önceki aya göre Mayıs ayında tüketici güven endeksi %0,4 oranında artarak 67,6 değerini, hizmet sektörü güven endeksi %6,1 oranında artarak 121,7 değerini, perakende ticaret sektörü güven endeksi %1,7 oranında artarak 121,4 değerini aldı. Reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi %0,7 oranında azalarak 107,0 değerini, inşaat sektörü güven endeksi %2,2 oranında azalarak 81,6 değerini aldı.

Ekonomik güven endeksi, Mayıs 2022

Ekonomik güven endeksi, güven endeksleri ve değişim oranları, Mayıs 2022

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.