İnşaat Sektörü Durma Noktasına Geldi!

İnşaat Sektörü Durma Noktasına Geldi!

Son dönemlerde artan döviz kurları ve inşaat maliyetleri sektörü durma noktasına getirdi. Emlak danışmanları bu artışların sektöre etkilerini değerlendirdi.

A+A-

Son birkaç yılda Türkiye'de yaşanan ekonomik sıkıntılar beraberinde kira ve konut fiyatalarına yüksek zamlar getirdi. Yaşam pahalılığı karşında beli bükülen yurttaşlar, konut alamayacak duruma geldi. Bu konuyla ilgili olarak dikkat çeken değerlendirmeler yapan emlak danışmanları, emlak sektörünün neredeyse durma noktasına geldiğini belirten açıklamalarda bulundu.

Doğruhaber'de yer alan habere göre; inşaat ve gayrimenkul piyasasının geçtiğimiz senelerin en kötü zamanını yaşadığını belirten emlak danışmanları, devletin kısa sürede inşaat piyasasında gündeme gelen problemlerin önlenmesine dönük adımlar atması gerektiğini söyledi.

EMLAK SEKTÖRÜ DARBOĞAZA GİRDİ

Müteahhitlerin yükselen fiyatlardan dolayı kendilerini yeni projelere kapattıklarını belirten Emlak Danışmanı Orhan Tuncer, şu cümleleri kurarak konuşmaya başladı: “Maalesef şu anda emlak sektörü darboğaza girdi. Nedeni ise dövizden kaynaklanan fiyat artışlarıdır. Şu anda müteahhitler maliyetlerden dolayı yeni inşaata giremiyorlar. Mevcut dairelerini satıyorlar. Müteahhitler daire satamadığı için şu anda bir durgunluk yaşanıyor ve önümüzdeki 6’ncı aya kadar inşaat sektörü sanki yavaş yavaş durma noktasına gelecek gibi görünüyor.”

Gayrimenkul sektörünün son zamanlarda yerinde saydığını ima eden Tuncer, “Şu anda arsa fiyatları çok yüksek olduğundan dolayı vatandaş da arsa alamıyor. Emlak sektörü durma noktasına geldi. Tapu harçları ve konut KDV’si düşürülürse belki emlak sektörü biraz canlanabilir. Devletin inşaat sektörünün önünü açması lazım.” diyerek konuşmasını noktaladı.

İNŞAAT SEKTÖRÜ DURMUŞ DURUMDA

Döviz kurundaki artışın kendilerini kötü etkilediğini belirten bir başka Emlak Danışmanı Fikret Arabacı, “Şu anda inşaat sektörü durmuş noktada. Dolardaki artış otomatik olarak iğneden ipliğe her şeye yansımış durumda. Konut KDV’sinin düşürülmesinin piyasaya olumlu yansıyacağını pek sanmıyorum. Çünkü şu anda halkın alım gücü yok.” dedi

Emlak danışmanlarının uzun süredir ev satışı yapamadıklarına değinen Arabacı, “Bir buçuk, 2 sene evvel ayda 1-2 tane konut satarken şu anda 3-4 ayda bu konut satışını gerçekleştiremiyoruz. Emlak sektörü olarak şu anda çok kötü durumdayız. Demirin, çimentonun artmasından dolayı müteahhitler şu anda inşaat sektörüne giremiyorlar.” dedi.

Hayat pahalılığına karşın vatandaşların alım gücünün düştüğünü anlatan Arabacı, açıklamasını şu şekide: “Geçen yıl 300-350 bin liraya sattığımız daireler bugün 700-750 bin liradır. Konutta KDV indiriminin olacağı söyleniyor. Peki, bu piyasaya nasıl yansıyacak? 7-8 sene evvel böyle bir şey gündeme gelseydi çok daha güzel olurdu. O yıllarda en azından bütçe vardı. Millette para vardı, satış yapabiliyorduk. Şu anda tam tersi.” devam ettirdi.

İnşaat piyasasına acilen e atılması gerektiğini söyleyen Arabacı, açıklamasını şu şekilde noktaladı: “Alım gücünün düştüğü bugünlerde KDV indiriminin ne anlamı var? Özellikle inşaat sektörüne ciddi bir şekilde el atılmasını bekliyoruz. Serbest piyasa nedeniyle herkes kafasına göre bir fiyat veriyor. Bu fiyatlar da otomatik olarak piyasayı kilitliyor. O açıdan devletin buna bir el atması lazım.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.