İnşaat Sektörü, 250 Yan Sektörü Doğrudan Etkiliyor

İnşaat Sektörü, 250 Yan Sektörü Doğrudan Etkiliyor

Devletin inşaat sektörüne verdiği desteğe tepki gösterenlere sektör içinden yanıt geldi. Sektör temsilcileri, inşaat sektöründe; 6 milyon kişinin çalıştığını ve 250 yan sektörü etkilediğini ifade ettiler.

A+A-

 İnşaat sektörüne yönelik atılan adımlar hem istihdam hem de ekonominin canlanmasında kendisini gösteriyor. Son gelen 0.89 ve 0.99 faizli konut kredisi ile inşaat ve emlak sektöründe yeni bir canlılık başladı. Oluşan bu ortamda ise bazı kesimlerden bu desteklere tepki gelmişti. Özellikle beton yatırımı tabirleriyle yapılan bu eleştirelere ise inşaat sektörü içinden tepkiler geldi. 

İNŞAAT SEKTÖRÜNE YÖNELİK ELEŞTİRELERE SEKTÖR İÇİNDEN TEPKİ GELDİ

İNDER Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım inşaat sektörüne ilişkin tepkilere yapmış olduğu açıklamasında, bazı çevrelerin konut üretimi ve üreticilerine yönelik ifadelerinin doğruyu yansıtmadığını söyledi. Bu ifadelerin gerçekkten uzak olduğunu aktarak Durbakayım bunları sıradan eleştiriler olarak ele aldıklarını ifade etti. İNDER Başkanı konuşmasının devamında ise "Konut üreticileri olarak yaptığımız projeler ekonomik anlamda ülke ekonomisine çok büyük katma değer sağlarken, vatandaşlarımıza deprem riskinden arındırılmış bir barınak sunuyor." ifadelerini kullandı.

Müteahhitlerin konut üretimi sırasında yaklaşık 250 sektörle birlikte çalıştıklarını sözlerine ekleyerek demir, alçı, elektrik malzemesi, trafo, kablo, kombi, perde, mobilya, cam, parke, plastik boru, çivi ve boya gibi yüzlerce farklı üründen oluştuğunu söyledi. Tüm nedenlerden dolayı inşaat sektörünün , ülke ekonomisinin ve sanayisinin önemli ve vazgeçilemez bir parçası olduğunu aktardı. 

Konuya ilişkin bir değerlendirmede Nef Yönetim Kurulu Başkanı Erden Timur'dan geldi. Geçmiş dönemde örnekler veren Timur Haziran 2020 döneminde sağlanan kampanyayı hatırlattı. O kampanyanın etkisiyle istihdamda yaşanan artışı gözler önüne seren Nef Yönetim Kurulu Başkanı "O tarihte inşaat sektöründe toplamda 1 milyon 227 bin kişi çalışıyordu. Hemen sonraki ay çalışan sayısı 40 bin arttı. Bir sonrakinde ise 50 bin ek istihdam sağlandı. Teşvikler açıklandıktan 6 ay sonra inşaatta çalışan sayısı 1 milyon 410 bini aştı. Bu artışın 140 bini bina inşaatlarındaki çalışanlarla gerçekleşti." dedi. Timur ayrıca yeri konut üretiminin artmasıyla 250'ye yakın sektörde canlılık olacağını da belirtti. 

Helmann Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Selman Özgün'de inşaat sektörünün desteklenmesi durumunda neler olabileceğini aktardı. İnşaat sektöründe arz olmaması durumunda büyük sıkıntılar yaşanabileceğini aktaran Özgün, "Konut üretiminin sürmesi sadece müteahhitler için değil 250'ye yakın alt sektörler ve özellikle de konut almak isteyen vatandaşlarımız için elzemdir. Destekler sadece inşaatta değil birçok alanda veriliyor." dedi. 

Akzirve İcra Kurulu Üyesi Cihat Kılıç sektörün istihdam oranlarına etkisine dikkat çekti. İnşaat sektörünün en kolay istihdam sağlayan sektör olduğunu ifade eden Kılıç, inşaat sektörünün desteklenmesi yüzlerce alt sektörün önünü açtığını söyledi. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.