İnşaat Sektörü 2020 Büyüme Hedefleri

İnşaat Sektörü 2020 Büyüme Hedefleri

2019 yılında 41 büyük holdingten 12'si yüzde 3-35 büyüme beklediğini açıklamıştı. 2020'de ise salgın ortamında 36 holdingten sadece 4'ü büyüme 2'si ise sıfır büyüme öngörüyor. İşte dev şirketlerin büyüme hedefleri...

A+A-

Nurol Holding CFO'su Kerim Kemahlı savunma sanayi ile madencilik sektöründeki artışları sayesinde ve gelirlerinin ağırlıklı döviz kaynaklı olması nedeniyle 2019 yılında ciro ve FAVÖK hedeflerini yakaladıklarını söylüyor. "Kur farklarından dolayı kaydettiğimiz kur farkı zararlarına rağmen 2019 yılını yaklaşık 157 mile TL konsolide net kâr ile kapattık. 2019'un yüksek faiz ortamında birinci hedefimiz yılı net kâr ile kapatmaktı ve bunu başardık" diyor.

Indeks Grubu da 2019 yıl başında yüzde 10 büyüme öngörürken konsolide cirosunu yüzde 28 büyüttü. Beklentinin üzerinde gerçekleşen büyümenin nedenini grubun genel müdürü Banu Sürek, şöyle açıklıyor: "Büyümenin temel nedeni, son çeyrekte özellikle sektörün perakende tarafından gelen yüksek talep oldu. Diğer yandan 2019 yılında da nakit akışınızı sağlıklı bir seviyede sürdürebilmesi ve daha da önemlisi bayilerimizin nakit akışına bir miktar destek olabilmeyi önceliklendirmek."

Global Yatırım Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman, yüzde 27,7 büyüyerek kapattig 2019'u, küresel büyüme stratejileri paralelinde birçok adım attıkları bir yıl olarak tanımlıyor. Bütün iş kollarının büyüme gösterdiğini ancak en iyi performansı sıkıştırılmış doğalgaz (CNG) ve liman işletmeciliğinin ortaya koyduğunu belirten Kutman, sözlerini söyle sürdürüyor: "2019'da piyasalarda yaşanan dalgalanmalar nedeniyle büyüme, kärlilik ve verimlilik hedeflerimizle birlikte, likidite ve borçluluk yönetimine her zamankinden daha fazla önem verdik. Dengeli portföy yapımız, güçlü ihracat performansımız, etkin bilanço ve risk yönetimi anlayışımız finansal sonuçlarımıza olumlu yansıdı.

2020 PLANI 

2020 tüm grupların beklentileri yükselttigi bir yıl olarak başladı. Ancak pandemi etkisiyle birlikte tüm planlar altüst oldu. Bugün çok az grup 2020 sonuna dair bir büyüme hedefinden söz edebiliyor.

TAV CEO'su Sani Şener de yıla güçlü bir giriş yaptıklarını söylüyor. İlk iki ayda dış hat yolcuların yüzde 13 arttığını belirten Şener, "Ancak COVID-19 salgınıyla birlikte mart ayından itibaren yolcu trafiği durma noktasına geldi. Bu gelişmelerden ve süregelen belirsizlikten dolayı şu an 2020 için hedef koymamız mümkün görünmüyor" diyor.

Akkök Holding CEO'su Ahmet Dördüncü, salgın nedeniyle üretime verilen aranın ekonomik açıdan durgunluğa yol açarken özellikle nakit akışını gözle görülür oranda kesintiye uğrattığına dikkat çekiyor. Dördüncü, bu dönemdeki yaklaşımlarını söyle paylaşıyor: "Böylesi zorlu bir ortamda temkini elden bırakmadan, kontrollü ve dengeli bir strateji devreye aldık. Ana sektörlerimize odaklanmaya devam ederken sürdürülebilirliğe ve rekabetçiliğe öncelik vereceğiz."

5 YILLIK ROTA

Dev grupların önümüzdeki 5 yıla dair hedeflerine gelince... Indeks Grup Genel Müdürü Banu Sürek, mevcut kontrat sayılarını markalarla uzun vadeli iş birliği yaparak artırmak istediklerini söylüyor. "Finansal büyüklük olarak Avrupa'daki en büyük beş distribütör arasına girmek hedeflerimizden bir tanesi" diye konuşuyor.

Nurol Holding CFO'su Kerim Kemahli, gelecek 5 yılda inşaatın toplam grup cirosundaki payının düşeceğini açıklıyor. "Bugün inşaat faaliyetlerinin grup cirosunda yüzde 50 olan payı gelecek 5 yılda yüzde 40'ın altına düşecek. Ancak bu durum inşaat alanında küçülmeden ziyade diğer alanlardaki büyümeden kaynaklanacak. Yıllık 1,6 milyar dolar olan ciromuzu 5 yıllık dönemde en az 2 kat artırmayı hedefliyoruz" diyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.