İnşaat Ruhsatı Alan Bina Sayısı 2020'de Artışa Geçti

İnşaat Ruhsatı Alan Bina Sayısı 2020'de Artışa Geçti

TÜİK 2020 yılının ilk çeyreğini kapsayan Yapı İzin İstatistiklerini açıkladı. Ocak-Mart döneminde inşaat ruhsatı alan bina sayısı yüzde bir, daire sayısı yüzde 4 arttı. Yapı kullanma izin belgesi alan bina sayısı ise yüzde 41 geriledi.

A+A-

TÜİK Yapı İzin İstatistkleri Ocak - Mart 2020 raporu yayımlandı.  TÜİK tarafından her yıl düzenli olarak üçer aylık periyodlar halinde açıklanan rapor inşaat sektörü tarafından merakla bekleniyordu. 

YILIN İLK 3 AYINDA YAPI RUHSATI ALINAN BİNA SAYISI KAÇ OLDU

İnşaat sektörünün içerisinde olduğu durumu göstermesi açısından büyük önem taşıyan TÜİK Yapı İzin İstatistkleri raporu verilerine göre Ocak, Şubat ve Mart ayında yapı ruhsatı verilen yapıların yüölçümü de belirlenmiş oldu.  Açıklanan rapora göre belediyeler tarafından verilen yapı ruhsatlarının 2020 yılının ilk üç ayında bir önceki yıla göre bina sayısı yüzde 1,1 ve daire sayısı yüzde 4,0 artarken, yüzölçümü yüzde 11,4 ve dnaeğeri yüzde 4,0 azaldı.

YAPI KULLANMA İZİN BELGESİ VERİLEN YAPILARIN YÜZÖLÇÜMÜ YÜZDE 41,1 ORANINDA AZALDI

Açıklanan rapora göre Belediyeler tarafından verilen yapı kullanma izin belgelerinin 2020 yılının ilk üç ayında bir önceki yıla göre, bina sayısı yüzde 42,6, yüzölçümü yüzde41,1, değeri yüzde 36,6, daire sayısı yüzde 39,3 azaldı.

KORANAVİRÜS SALGINI ETKİSİ İKİNCİ RAPORDA DAHA ÇOK ORTAYA ÇIKACAK! 

İnşaat sektörü kredi faiz oranlarında yaşanan yükseliş ve konut satış rakamlarının düşmesi ile frene basmış, çok sayıda yeni konut projesi de rafa kaldırılmıştı. 

2019 yılının son yarısında faiz oranlarının düşmeye başlaması ile beraber yeniden konut projeleri için lansman çalışmaları başlatılmış konut sektörü Ocak ayına hızlı çıkış yaparak tüm zamanların satış rekorunu kırmıştı. 

Ancak bu seferde korana virüs krizi nedeni ile ne yazık ki konut satışları olumsuz etkilendi. Korana virüs nedeni ile yaşanan etki Nisan ve Mayıs aylarında belirgin olurken bu nedenle ikinci rapor verileri sektör açısından daha belirleyeci olacak gibi görünüyor. 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.